23948sdkhjf

Skellefteå får ny vindkraftpark

Svevia tar sig an uppdraget att förbereda marken för Blisterliden vindkraftpark i Skellefteå på uppdrag av Holmen Energi.

Vindparken som beräknas tas i bruk 2026 består av 14 vindkraftverk och beräknas bidra med 360 GWh förnybar energi.

Svevias uppdrag omfattar de mark- och anläggningsarbeten som behöver genomföras för att möjliggöra intransporter och resning av vindkraftsturbinerna.

– Vårt jobb är bland annat att anlägga vägar, upplagsytor och kranuppställningsplatser inom vindkraftparken. I uppdraget ingår även anläggning av själva vindkraftfundamenten samt det interna el- och fibernätet säger Tomas Semb, Svevia.

I området finns även befintliga skogbilsvägar som Svevia ska bredda och förstärka, detta för att skapa kapacitet och bärighet för de tunga materialtransporterna som utgör delar till de 14 turbinerna. Fundamenten som ska anläggas är av typen bergförankrade fundament och gravitationsfundament. Till varje fundament anläggs en kranplan som är en stor hårdgjord yta som behövs för materialupplag samt för uppställning av de kranar som ska lyfta turbinen på plats.

– Vi ser fram emot att i nära samarbete med Holmen Energi genomföra det här projektet för bygga ut Sveriges kapacitet för mer förnyelsebar energi, säger Tomas Semb.

– Den här investeringen ligger helt i linje med vår strategi att skapa långsiktigt värde och samtidigt möjliggöra den gröna omställningen genom ökad elektrifiering. Vi är övertygade om att vindkraften kommer att spela en viktig roll i framtidens elsystem tillsammans med den reglerbara vattenkraften och vi är stolta över att kunna bidra i denna utveckling, säger Fredrik Nordqvist, Affärsområdeschef Holmen Energi.

Fakta

  • Blisterlidens Vindkraftspark omfattar 14 vindkraftverk
  • Holmen uppför vindparken i samarbete med turbinleverantören Nordex
  • Mark- och anläggningsentreprenör: Svevia
  • Placering: Skellefteå kommun, väster om byn Bygdsiljum
  • Tid: Förväntas tas i bruk under 2026

www.svevia.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078