23948sdkhjf

Slipper två miljarder i underhållskostnader

SSAB tar nu ytterligare steg mot omställningen att bygga ett fossilfritt stålverk i Luleå. En förändring som uppges minska Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent.

Genom att avveckla det nuvarande masugnsbaserade produktionssystemet vid stålverket i Luleå ska Sveriges koldioxidutsläpp minska med 7 procent. Det är en investering på 4,5 miljarder euro som hittills har fått stå på vänt på grund av ekonomiska övervägande - men nu ger SSAB:s styrelse grönt ljus att ta nästa steg.

Planen är att det fossilfria stålbruket ska tas i bruk år 2028 och vara i full drift 2029.

– Tillsammans med vår partner LKAB har vi åtagit oss att ta bort koldioxidutsläppen från vår värdekedja, och etablerat en ny världsledande teknik för en fossilfri framtid. Vi säkrar också konkurrenskraften i den nordiska industrin för många årtionden framåt genom att stödja våra tusentals kunder som förlitar sig på kvalitetsstål från vår värdekedja, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

Med satsningar på fossilfria anläggningar räknar SSAB med att slippa investera 2 miljarder i underhåll för de befintliga anläggningarna under de kommande 10 åren. Målet är att finansiera investeringen med eget kassaflöde och inom SSAB:s finansiella mål.

"Jämfört med dagens system väntas en årlig förbättring av EBITDA-resultatet med mer än SEK 5 miljarder per år givet nuvarande prognoser för råvarukostnader. Det nya stålverket kommer att ha en bättre kostnadsposition med lägre fasta kostnader, högre effektivitet, kortare ledtider och eliminerade kostnader för koldioxidutsläpp. Stålverkets design möjliggör en produktionsökning om 0,5 miljoner ton per år och en mixförbättring med 1 miljoner ton per år av special- och premiumstål.", skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078