23948sdkhjf

Ett nygammalt cyberhot på tapeten

Idag pratas det ofta om AI, deepfake och avancerad ransomware när det kommer till cyberhot. Men företag bör även passa sig för gamla beprövade metoder – som exempelvis det gamla USB-minnet.

USB-enheter är perfekt för att sprida skadlig programvara i organisationer som annars är väldigt säkra. Om datorn inte har rätt försvar så kan intrånget vara ett faktum.

Många mindre företag är beroende av USB-enheter. Deras egenskaper som små, billiga och bärbara gör dem användbara när man ska lagra eller överföra filer från en enhet till en annan. 

– Bara för att det dyker upp nya mer avancerade cyberhot försvinner inte de gamla. När de inte uppmärksammas lika mycket kan det uppfattas som att de inte längre utgör ett hot. Det är ett farligt sätt att släppa garden vilket nu utnyttjas av cyberkriminella. Att pandemin är över har också inneburit att medarbetare åter är mer mobila och har större användning för USB-enheter, säger Peter Graymon, ansvarig för Barracuda Networks i Norden, i ett pressmeddelande.

Han poängterar att det finns bra möjligheter för att skydda sig mot dessa intrång. I en kommentar säger han:

– Samtidigt som hotet är ett faktum finns det goda möjligheter att skydda verksamheten. Med en modern säkerhetslösning går det att blockera och ställa in hur USB-enheter ska få anslutas till nätverkets datorer. Vid en anslutning skannar en sådan lösning automatiskt alla externa enheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093