23948sdkhjf

Aluminium kan ha en betydande roll i framtidens batterier: ”Finns brist på kunskap”

Kan aluminiumbaserade batterier vara nästa stora revolution? Potentialen finns, menar forskare vid Mittuniversitetet. Projektledaren och forskaren Ghadir Razaz berättar mer om projektet.

På Mittuniversitet pågår just nu ett treårigt forskningsprogram som studerar dubbeljonbatterier av aluminium och grafit.

– Projektet syftar till att utveckla aluminiumgrafitbatterier med dubbla joner. Specifik fokus kommer att läggas på aluminiumlegeringsanoden och elektrolyten. Resultaten av detta projekt ska leda till en fördjupad förståelse och ett nytt tillvägagångssätt i utvecklingen av ett aluminium-grafitiskt dubbeljonbatteri, säger Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid forskningscentret FSCN, till oss.

Att forska på just aluminium som ett alternativ är intressant på flera plan. Dels är det ett vanligt förekommande grundämne i jorden och aluminium är betydligt billigare och mer tillgängligt än andra typer av material.

– Aluminiumbaserade batterier är en av de kandidater som skulle kunna uppfylla hållbarhetskraven.

Tidigare har forskning kring aluminiumbaserade batterier mest inriktat sig på katodmaterial. Något man nu vill se ändring på.

– Det finns en brist på kunskap inom detta område som bör åtgärdas. Vi vet att det finns en del utmaningar som att aluminiumanoden kan ha problem med oxidskikt och korrosion, vilket påverkar batteriets prestanda. Vi har nyligen visat att kontrollerad korrosion av en anod av aluminiumlegering kan förbättra batteriets prestanda. Nu vill vi gå vidare med att utveckla grafitiska dubbeljonbatterier i aluminium och vi lägger särskilt fokus på anod- och elektrolytbatterier av aluminiumlegering, säger Ghadir Razaz.

I detta projekt samarbetar forskarna vid Mittuniversitet även med Uppsala universitet och Montanuniversität i Österrike.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094