23948sdkhjf

Nackakademins respons på efterfrågad underhållskompetens

Nackakademin har ansökt om att få starta 18 yrkeshögskolekurser – detta som svar på stigande behov av kompetens inom bland annat infrastruktur och VA-teknik.

Branschen har bland annat helt iniatierat kurserna "Underhåll och renovering av broar och vägar" samt "Skyfalls- och dagvattenhantering".

Just kompetens inom bro- och vägrenovering efterfrågas. Både branschexperter och företag har identifierat flera olika faktorer som driver ett ökat behov av underhåll och renovering av broar och vägar:

  • Åldrande väg- och brobestånd.
  • Ökade miljökrav.

Anders Runberg, vd för Bro och Väg Mälardalen , intygar den stora efterfrågan i branschen. Han ser ett gediget behov av kompetensutveckling i branschen. I en kommentar säger han: 

– Efterfrågan av underhållsåtgärder och nybyggnation inom broar och vägar är väldigt stor och kompetensen är rätt liten vilket gör behovet av utbildningen väldigt stor. Vi kommer inte kunna möta efterfrågan av underhållsarbeten om det inte kommer fler medarbetare som kan möta utbildningskraven och kompetensen som efterfrågas.

Även behovet av kompetens inom skyfall- och dagvattenhantering har ökat. Faktorer som driver det ökade behovet:

  • Klimatförändringar och dagvattenhantering.
  • Efterfrågan på blå-grön infrastruktur.

Robin Säker, gruppchef VA och dagvatten, Bengt Dahlgren AB, säger i en kommentar:

– Efterfrågan på kompetensen är jättehög och den kommer bara att öka i framtiden. Detta beror i första hand på medvetenhet om klimatförändringarna och regnets betydelse, vilket föranleder ett ökat fokus och arbete kring dessa frågor. Om vi inte får tillgång till rätt kompetens inom det här området skjuter vi bara problemet framför oss. På sikt kommer det att bli en oerhörd brist på kunskaper inom skyfalls- och dagvattenhantering. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094