23948sdkhjf

Virtuellt kraftverk hjälper till vid effektbrist

En av samhällets stora utmaningar är obalans och underskott i elnätet. En lösning är virtuella kraftverk. Skandia Fastigheters handelsplats Väla är pionjär genom installationen av ett jättebatteri.

Med hjälp av jättebatteriet ska man ännu snabbare kunna hjälpa till vid effektbrist.

Om pilotprojektet

Pilotprojektet är resultatet av ett samarbete mellan Skandia Fastigheter, Siemens och Entelios.

Handelsplatsen har under flera års tid arbetat med att skapa effektresurser för ett virtuellt kraftverk.

– Avvikelserna från balansen i nätet har både blivit fler och större. Eftersom den traditionella reglerkraften i Sverige inte räcker till för alla framtida behov, behöver vi i stället göra konsumenterna mer delaktiga i kraftsystemet. Här ser vi att bland annat fastigheter som Väla kan bli allt viktigare resurser i kraftsystemet, förklarar Lars Pellmark, energiexpert på Skandia Fastigheter, i en kommentar.

I projektets första fas höjer eller sänker man fastighetens stora ventilations- och klimatanläggning elanvändning under korta perioder. Det görs för att motverka ett regionalt över- eller underskott av el.

Ett steg för att förbättra kraftverket är att installera ett batteri med 500 kW i kapacitet.

– Våra styrsystem mäter kontinuerligt av frekvensen i elnätet, där batteriet kommer att kunna ladda upp eller ladda ur effekt beroende på hur den aktuella balansen ser ut i elnätet. Det blir en stor skillnad i snabbhet jämfört med när vi endast hade ventilationsanläggningen som resurs i det virtuella kraftverket, säger Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla.

Sammantaget har Väla en total kapacitet på cirka 700 kW i sin effektreglering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156