23948sdkhjf

Utebliven betalning: ”Riskerar alltid att försättas i konkurs”

Det finns flera olika sätt att få betalt för ett arbete. Ofta är ett senare steg att vidta konkursåtgärder mot parten. Vad är det som händer när en borgenär ansöker om en gäldenärs företagskonkurs? Och vad händer om gäldenären tycker att det som borgenären försöker driva in är helt fel? Vi har pratat med Johan Ingvarsson, head of debt collection och partner på Observa Inkasso och Juridik.

I vanliga fall, när en gäldenär själv ansöker om konkurs eller ger medgivande till en borgenärs konkursansökan, kan tingsrätten besluta om en konkurs omedelbart. Om gäldenären däremot inte tycker att borgenärens konkursansökan stämmer så tar handläggningen mycket längre tid. I dessa fall prövas ärendet i en förhandling inom två veckor från ansökan. Förhandlingen kan skjutas max sex veckor på framtiden.

– Innan borgenären inger en konkursansökan till tingsrätten behöver borgenären säkerställa att det finns grund för ansökan och att vissa kriterier i konkurslagen är uppfyllda. Exempel på sådan grund är att Kronofogdemyndigheten upprättat en utredningsrapport som visar att gäldenären saknar utmätningsbara tillgångar, förklarar Johan Ingvarsson för oss.

Han tillägger:

– En annan grund kan vara att borgenären delgett gäldenären en anmaning att betala klar och förfallen skuld men att gäldenären trots det inte betalat skulden. Som huvudregel krävs att gäldenären är skyldig konkursborgenären pengar och att en myndighet, Kronofogdemyndigheten eller en domstol, har fastställt skuldförhållandet.

Och vad händer om gäldenären tycker att borgenären har fel?

– Tingsrätten prövar borgenärens yrkande om att försätta gäldenären i konkurs. Om tingsrätten kommer fram till att borgenären saknar grund eller behörighet att försätta gäldenären i konkurs kommer konkursyrkandet att ogillas och gäldenären försätts därför inte i konkurs, säger Johan Ingvarsson till oss.

Johan Ingvarsson förklarar att försätta någon i konkurs är förenat med kostnader.

– De flesta som ansöker om att försätta någon i konkurs gör det för att de vill få betalt för något de levererat en vara eller en tjänst. Vanligtvis brukar man kunna nå en uppgörelse med gäldenären innan man inger en konkursansökan, säger Johan Ingvarsson och förklarar vidare:

– De inledande åtgärderna i ett konkursförfarande är ofta tillräckliga för att nå en sådan överenskommelse. Konkursåtgärder vidtas vanligen som sista åtgärd när man inte fått betalt för det man levererat.

Enligt Observa Inkasso och Juridik AB försätts företag i konkurs på löpande band oavsett konjunktur.

– Men det är naturligtvis vanligare när det ekonomiska läget är sämre. Den som inte har pengar att betala sina skulder riskerar alltid att försättas i konkurs.

Läs också vår artikelserie: 

Del 1 - När konkursen är nära 

Del 2 - När konkursen är ett faktum

Del 3 - Så påverkas de anställda

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078