23948sdkhjf

Nytt reningsverk ska möta framtida utmaningar

NCC har ingått ett avtal med Roslagsvatten om att uppföra ett nytt avloppsreningsverk i Österåker med en budget på omkring 1,2 miljarder kronor.

Det planerade reningsverket, som kommer att ligga intill det nuvarande verket i Margretelund, Åkersberga, är ett resultat av Roslagsvattens utvärderingar sedan 2018. Verket är designat för att möta framtida utmaningar och behov med hänsyn till miljö, ekonomi och teknologi.

Christian Wiklund, verkställande direktör för Roslagsvatten, understryker vikten av detta projekt och uttrycker förtroende för NCC:s förmåga att hantera sådana komplexa uppdrag.

Projektets genomförande är inte utan utmaningar, särskilt med tanke på de speciella markförhållandena och den kustnära placeringen. Den tekniska lösningen som NCC presenterar innebär ett modernt, digitaliserat och automatiserat reningsverk. Med den senaste tekniken inom vattenrening kommer det nya verket att ha kapacitet att stödja omkring 57 000 människor. Verket kommer att vara självförsörjande på el tack vare solceller och energilagring, samt utformat för att hantera klimatförändringar och extremväder.

Kenneth Nilsson, affärsområdeschef på NCC Infrastructure, betonar företagets expertis inom vatten- och miljöteknik och ser fram emot att bidra till Österåkers och Vaxholms framtida behov.

Det nya reningsverket förväntas vara klart för drift 2028, med en tillhörande personalbyggnad färdigställd året därpå. Ordern, som registreras i det fjärde kvartalet 2023 inom affärsområde Infrastructure, signalerar NCC:s fortsatta engagemang i miljövänliga och tekniskt avancerade projekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078