23948sdkhjf

Livshotande skador efter filterbyte på Northvolt

En ung man vårdas för livshotande brännskador efter att en renhållningsmaskin på Northvolts fabrik i Skellefteå exploderade.

Branden som uppkom i samband med explosionen släcktes av fabrikens sprinklersystem. Polisen meddelar att inga farliga kemikalier ska ha spridits i explosionen.

– Olyckan skedde i en maskin som arbetar med rening i anslutning till produktionen, i samband med ett rutinmässigt arbetsmoment. En kollega behandlas för allvarliga skador på sjukhus. Vi har aktiverat vårt krisstöd och ger stöd till den drabbades familj och berörda medarbetare. Våra anställda har informerats och uppdateras via våra interna kanaler och sina närmaste chefer, säger Sanna Bäckström, pressansvarig på Northvolt till oss.

Vi frågar Northvolt om hur de går vidare efter olyckan.

– Northvolt har nu självklart ansvaret att utreda händelsen tillsammans med alla ansvariga parter, för att förstå orsaken till olyckan. Vi initierade en internutredning under söndagen och det arbetet kommer fortsätta ett par dagar framåt. Vi kommer inte starta upp någon maskin utan att vi har gjort alla kontroller och riskbedömningar som krävs för att vi ska kunna starta på ett säkert sätt. Räddningstjänst och polis har intervjuat personerna som arbetade i samband med olyckan, vilket är enligt gängse procedur, säger Sanna Bäckström till oss.

Mikael Stenmark, huvudskyddsombud på Northvolt, menar att olyckan inte bör kunna ha hänt. Den skedde när mannen utförde ett rutinmässigt filterbyte på en renhållningsmaskin. Det säger huvudskyddsombudet till P4.

Vi nämner att det har skett mycket olyckor på Northvolt den senaste tiden.

– Brand, hetta eller rök är en av de främsta identifierade riskerna vid batteriproduktion, och vi har högkänsliga automatiska system som slår larm även vid mindre incidenter där ingen kommit till skada. Detta är dock en allvarlig incident som vi utreder just nu med alla berörda parter, avslutar Sanna Bäckström samtalet med oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078