23948sdkhjf

Elstödet - Skatteverket uppmanar företag att söka

– Det kan röra sig om väldigt mycket pengar för ett företag, så det är värt att ansöka om rättighetsstödet, säger Malin Johansson, klimat- och energiansvarig på Ikem, till U&Ds systertidning Plastforum.

Företag i elområde 3 och 4 kan ansöka om elstöd hos Skatteverket. Sista dagen att ansöka är den 25 september 2023 och med knappt en månad kvar är det fortfarande två tredjedelar av alla företag som ännu inte ansökt om stödet.

Vi har pratat med Malin Johansson, klimat- och energiansvarig på Ikem. Hon säger att såväl enskilda näringsidkare, aktiebolag, handelsbolag och föreningar kan ansöka om stödet.

– Det kan röra sig om väldigt mycket pengar för ett företag att få i stöd så det är värt att ansöka om rättighetsstödet. Maximalt stöd är dock 20 miljoner kronor per företag, säger Malin Johansson och tillägger att alla som har rättighet att söka stödet kommer att få pengar.

– Det finns några krav som gör att företag inte kan ansöka om stödet. Det är exempelvis om man har skatteskulder eller skulder hos kronofogden, säger Malin Johansson och tillägger att det finns ett krav.

– Om företaget haft ett fast elprisavtal som började gälla före den 24 februari 2022 och som fortfarande gällde ett år senare, dvs 24 februari 2023, och som har gällt under hela den tidsperioden, då är företaget inte berättigat elstöd, säger hon och tillägger att dessutom måste elavtalet gälla “hela” företagets elförbrukning.

För koncerner med flera dotterbolag som ansöker om elstödet krävs dock en särskild ombudsroll. Dessa bör anmäla det så fort som möjligt för att hinna in med ansökan innan tjänsten stängs den 25 september.

Stödet gäller framtida kostnader hos företag men beräknas utifrån elförbrukningen 1 oktober 2021-30 september 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063