23948sdkhjf

5G kan leda till effektivare produktionsprocesser

En rapport från TechSverige visar att 5G kan bidra till BNP-ökningar om 126 miljarder kronor årligen, vilket motsvarar 2 procent av Sveriges totala BNP. Det kan också bidra till en konkurrenskraftig industri och till den gröna omställning.

Rapporten ”Miljarder skäl för 5G” visar att tekniken innebär en stor konkurrensfördel för de länder som är tidigt ute och att det har en betydande påverkan på BNP-tillväxten.

Robert Liljeström, näringspolitisk expert på TechSverige, kommenterar rapporten.

– 5G kommer att möjliggöra ny innovation som tar digitaliseringen av samhället till nästa nivå.

Störst potential har 5G inom industrin, vård och omsorg och inom smart infrastruktur. I industrin kan användningen leda till mer hållbara och effektiva produktionsprocesser. 

– Ett exempel är uppkopplade maskiner som säger till när det är dags att byta maskindelar innan de går sönder och orsakar kostsamma produktionsavbrott, berättar Nicole Vianna, kommunikationschef för oss.

5G kan också spela en stor roll i den gröna omställningen genom att koppla upp andra infrastrukturen som elnätet.

Sverige, som tidigare varit snabb på bollen gällande införandet av nya mobilnät, har inom detta område hakat efter lite. Men miljardinvesteringar från operatörer har gjort att 5G-utbyggnaden nu tagit fart.

– Sverige måste nu ta vara på möjligheterna för att fånga teknikskiftets fördelar med dess samhällsnytta och stora ekonomiska värden, säger Robert Liljeström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078