23948sdkhjf

Ringhals får sänkt betyg – brister i strålsäkerheten

Senaste årets tillsyn av strålsäkerheten vid kärnkraftverket Ringhals visar på allvarliga brister. Nu sänker Strålsäkerhetsmyndigheten anläggningens betyg för strålsäkerhet.

Årligen genomför Strålsäkerhetsmyndigheten hur strålsäkerheten ser ut vid Sveriges alla kärnkraftverk. Vid årets värdering görs bedömningen att strålsäkerheten vid Ringhals är på en "acceptabel" nivå. Det innebär en sänkning av anläggningen då föregående år bedömdes den att vara "tillfredsställande".

– Det finns delar av verksamheten som fungerar väl, men vi har identifierat en negativ utveckling för säkerhetsarbetet i stort under en längre tid. Det är inga enskilda händelser som ligger bakom den här bedömningen, utan snarare en sammantagen bild av hur händelser uppstått och har hanterats, säger Anne Edland, enhetschef för tillsynssamordning på Strålsäkerhetsmyndigheten, i pressmeddelandet.

Under det senaste året har det inträffat flertal händelser som myndigheten bedömer som allvarliga. Redan under november förra året beslutade myndigheten att Ringhals skulle vidta åtgärder som är kopplat till organisation, ledning, styrning och kultur.

Det skedde efter att en tryckbehållare skadats i reaktor 4 i samband med ett test under augusti. Reparationsarbetet dröjde flera månader och rektorn kunde först gå upp i full drift under påskhelgen.

– Vi har precis mottagit Strålsäkerhetsmyndighetens rapport och vill sätta oss in i den innan vi kommenterar den. Däremot är resultatet att de bedömer att det finns brister förväntat med tanke på de händelser som ledde till att Ringhals i höstas fick ett föreläggande, säger Anna Collin, presschef på Ringhals, till TT.

Myndigheten förtydligar att de har fortsatt förtroende för Ringhals och ser inga hinder för en fortsatt säker drift av anläggningar utan risker för allmänhet och miljö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.394