23948sdkhjf

Utbildningen ska möta morgondagens omställning

2030 har Borlänge som mål att vara klimatneutrala. För att möta behovet har Lernia startat en yrkeshögskoleutbildning för att utbilda fler ventilationsingenjörer med bas i Borlänge.

Ventilationsoptimering kan resultera i att elva miljoner ton koldioxid sparas på EU-nivå, det motsvarar energianvändningen i åtta miljoner hem, visar en rapport från Svensk Ventilation.

Men det råder brist på yrkeskunniga personer, speciellt i Dalarna där flera företag är i behov av att rekrytera ventilationsingenjörer. Men snart ska det bli skillnad på det. I höst erbjuder Lernia yrkeshögskoleutbildningen ventilationsingenjör i Borlänge.

Sverige har satt upp diverse klimatmål och Borlänge likaså. 2030 ska Borlänge bli klimatneutralt och fossilfritt. Målet skapar efterfrågan på ny yrkeskunskap som ventilationsingenjörer som ska bidra till dessa mål då yrket är direkt riktat mot energieffektivisering.

– Miljövänliga företagssatsningar har resulterat i ökad efterfrågan på ny kompetens inom flera branscher, ventilationsteknik är en av dem. Den som går utbildningen får möjligheten att vara med och förbättra framtidens ventilationssystem och minska utsläppen av växthusgaser, säger Ulla Gustafsson verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola, i nyheten.

Den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen till ventilationsingenjör ger studenterna kompetenser inom bland annat ventilationsteknik, energioptimering och energieffektivitet med miljöhänsyn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094