23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Miljoner sparade och 50% ökad produktion genom sensorinvestering på några tusen kronor

Genom att installera ett litet startpaket med trådlösa IoT-sensorer för några tusen kronor, har sågverketTalgø MøreTre effektiviserat sin drift vilket har lett till en helt ny vardag i produktionen.

"Vi kan faktiskt köra dubbel produktionshastighet jämfört med vad vi vågade innan vi installerade sensorer. Det är svårt att säga exakt vad vi har sparat, men det är i alla fall klart att vi har tjänat på att kunna öka kapaciteten i anläggningen med upp till 50%."
(Paul Lilleløkken, produktionschef, Talgø MøreTre)


Det norska företaget Talgø MøreTre är världens största producent av royalbehandlat trä för både privat och professionell användning och står bakom det populära varumärket MøreRoyal. De har upplevt stark tillväxt under de senaste åren. Med ökad efterfrågan blev tiden extra dyrbar, och produktionen var inte tillräckligt snabb. 

Produktionsanläggningen består av både såg, hyvleri och royaltanker. Träet bearbetas genom en dubbelprocess med tryckimpregnering och kokning i oljebad under vakuum för kvalitetsprodukten MøreRoyal, som har tagit allt större marknadsandelar.

Produktionschefen Paul Lilleløkken berättar att sågen inte kunde köras i samma takt som hyveln hade kapacitet för. Haverierna var många och oförutsägbara och Paul förberedde sig på att investera i en ny såg för 4-5 miljoner för att säkra tillräcklig produktion. 


"Vi kunde uppleva 5-6 bandsprängningar per dag, och med en kostnad på mellan 5 och 10.000 kr per sågblad är det uppenbart att detta var krävande för oss."
(Paul Lilleløkken, produktionschef, Talgø MøreTre)


Men så upptäckte Paul sensorerna från El-Watch och var övertygad om att detta kunde vara utrustning väl lämpad för att övervaka deras produktionsanläggning. Tekniska chefen Morten Aune delade entusiasmen och El-Watch var snabbt på plats med förslag om hur sensorer kunde implementeras i anläggningen. 


Omedelbara resultat med El-Watch sensorsinstallation

År 2019 installerades de första sensorerna, och framgången var omedelbar med märbara resultat redan första dagen.


"Sensorerna varnar nu INNAN ett haveri, så vi kan byta delar som är på väg att gå sönder. Vi har faktiskt inte haft ett enda haveri sedan sensorerna installerades för över 2 år sedan."
(Morten Aune, underhållschef, Talgø MøreTre) 


Genom att övervaka temperaturen och strömtillförseln har Talgø MøreTre kunnat öka produktionstakten betydligt.

Sensorerna från El-Watch är särskilt lämpliga eftersom de tål tuffa miljöer och ger användbar information för prediktivt underhåll.

Sensorerna har förändrat vardagen för Talgø MøreTre, vilket har lett till förbättrad produktivitet och minskad diskussion baserad på subjektiva åsikter. Nu baseras beslut på konkreta data. 


"För oss på underhåll har arbetsdagarna förändrats helt. Vi slipper spendera massor av tid på felsökning och att leta efter fel som kanske inte finns. Sensorerna ger tydliga signaler och berättar om den faktiska tillståndet på komponenten."
(Morten Aune, underhållschef, Talgø MøreTre)


Neuron Vibration Sensor är en av produkterna som mäter vibrationsnivå och yttemperatur varannan minut och är utformad med en inbyggd magnet för enkel montering. 


"Användningsområdet från trävaruföretaget Talgø MøreTre kan definitivt direkt överföras till de flesta andra industrier. Tekniken passar lika bra för små företag som för stora. Problemen är desamma överallt – man måste få ut så mycket som möjligt av sin produktion genom att undvika oönskade haverier och händelser som leder till stora kostnader. Alla har jämförbara komponenter i sin produktion, så detta är definitivt inte bara ett 'trävarufenomen'."
(Ingar Fredriksen, VD, El-Watch)

El-Watch AS
Rindalsvegen 6
6657 Rindal
Rindal
Norge
VAT nummer: NO984565259

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032