23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Har du koll på dina ”rätta” mätvärden?

Med fler kalibreringstekniker, moderniserat labb och utökat erbjudande om ackrediterad kalibrering stärker Nordtec sin position som en komplett partner inom mätteknik. – Allt fler ser kalibrering av mätutrustning som en viktig del för att kvalitetssäkra sin verksamhet, säger Maria Almestål, labbchef på Nordtec.

Nordtec har successivt märkt ett ökat intresse för kalibrering i alla branscher. Kalibrering innebär enkelt förklarat att mätvärden från en kunds instrument jämförs med värden från en högnoggrann referensutrustning. Avvikelserna, alltså skillnaderna, ger kunden svar på hur noggrant dennes instrument mäter. Kunden får helt enkelt koll på sina ”rätta” mätvärden.

Ackrediterad kalibrering av många mätstorheter

Nordtec erbjuder ackrediterad kalibrering av följande mätstorheter: temperatur, fukt, över- och undertryck, differenstryck, lufthastighet och luftflöde.

– Två av dessa sticker ut lite extra. Dels fukt där vi kan kalibrera mätutrustning med extremt låg mätosäkerhet. Dels luftflöde, en mätstorhet som ingen annan i Sverige utför ackrediterad kalibrering på, berättar Maria Almestål.

Kalibrering i labb och hos kunder

I labbet i Göteborg kalibreras tusentals instrument varje månad i stationer och rum med vätskebad, fuktkammare, tryckgenerator och vindtunnel – och andra kalibreringsutrustningar. Nordtec kalibrerar mätinstrument av alla fabrikat.

Utöver den stora kapaciteten i egna labbet har Nordtec även ett nära samarbete med Testo Industrial Services. Det ger Nordtec tillgång till omkring 300 kalibreringsmetoder, vilket möjliggör kalibrering av uppemot 50 mätstorheter.

En allt populärare tjänst är fältkalibrering. Det innebär helt enkelt att Nordtec åker till kunderna och kalibrerar deras mätutrustning på plats hos dem. Det är en smidig lösning för verksamheter där det är svårt och tidskrävande att montera ned mätrustning eller där man inte kan vara utan loggrar och givare medan denna utrustning kalibreras i ett externt labb.

Närhet till life science-kluster

Som ett led i Nordtecs satsning inom fältkalibrering har företaget öppnat ett kontor mitt i Uppsala Science Park. Kontoret utgör en perfekt bas för uppdrag inom life science i Mälardalen. Nordtec kommer framöver att fortsätta prioritera närheten till just life science-företag. 

– Skåne är ett stort life science-kluster där vi kan öppna kontor om det behövs. Och om vi skulle få en massa life science-uppdrag i Umeå kan vi tänka oss ett kontor där, säger Maria Almestål och fortsätter: 

– Kalibrerad mätutrustning är A och O inom life science. Det vill säga, företag inom detta område har krav på sig att ha ackrediterat kalibrerad utrustning.

Liknande krav finns också för många företag som jobbar med livsmedel. Även verksamheter som har ISO 9001-certifiering och använder mätutrustning behöver kunna visa upp att utrustningen är kalibrerad.

– Vid en inspektion riskerar du annars få en anmärkning som du behöver lägga onödig tid på att åtgärda, berättar Maria Almestål.

Osäker på om du behöver kalibrera din mätutrustning? Börja med att fråga din branschorganisation.

Läs mer om Nordtecs ackrediterade labb- och fältkalibrering

Nordtec Instrument AB
Elof Lindälvs gata 13-15
402 41 Göteborg
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5562032721

Kontaktperson

MA

Sänd till en kollega

0.031