23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vill du hyra ut din bostad?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Att hyra ut en bostad kan ha lite olika regler.

Det beror på om du är en privatperson vill hyra ut ditt hus, din lägenhet eller din bostadsrätt eller om du är fastighetsägare som har en fastighet med flera lägenheter. När det gäller att hyra ut som privatperson så kan du behöva betala skatt på det du får in. Det beror på vad du tar i hyra av hyresgästen samt om det överstiger en viss summa per år.  Att hyra ut din bostad är en bra idé om du inte använder den själv hela året. Det för att få in lite extra pengar. När det gäller lägenhet, så kan man ibland hyra ut i andra hand som det heter, men det måste vara godkänt av din egen hyresvärd.

Hyra ut ditt hus
Har du ett hus, hyr ut bostad på enkelt sätt. Du kan hyra ut ditt hus eller fritidshus för upp till 40 000 kr per år utan att betala skatt. Fundera på om du ska hyra ut huset för kortare eller längre perioder och om det ska hyras ut möblerat eller tomt. Ta även reda på vad som är en skälig hyra att ta ut. Det är inte ok att ta ut vad som helst i hyra, utan det ska vara en skälig kostnad som baseras på de kostnader du har för huset samt kapitalkostnader. Du kan annonsera ut ditt hus på flera olika sätt. Om det bara är kortare perioder är det smart att använda till exempelvis Airbnb, annars finns det andra bra online tjänster om du ska hyra ut längre perioder.

Innan du hyr ut
Om du ska hyra ut bostaden ett kortare tag för att du själv ska bo på annan ort eller utomlands så är det lagen om uthyrning av egen bostad som gäller. I annat fall är det vanligt att det är vanliga hyresregler som gäller som då kan innebära att hyresgästen får besittningsskydd. Innan du hyr ut din bostad är det bra att fundera på hur du känner att andra ska bo i ditt hem. Du bör även kolla upp hyresgästen så att denna har betalningsförmåga samt ta referenser och kolla personuppgifter. Ha även koll på skälig hyra och sätt dig in i vad det är för skatteregler. Upprätta även ett korrekt hyreskontrakt baserat på uthyrningsformen. Se också över ditt försäkringsskydd och gör besiktning vid både inflytt och utflytt.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062