23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Saker du ska tänka på när du planerar att köpa en luftvärmep

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Om du råkar bo i en fastighet som antingen har en direktverkande eluppvärmning så ska du utan tvekan investera i en luftvärmepump.

En sådan investering kommer både gynna din ekonomi samt erbjuda ett behagligt inomhusklimat. Dock så är det så att för att du ska kunna få ut de mesta av ditt köp så behöver du komma ihåg vissa saker innan du slår till och beställer hem pumpen. Läs mer om luft värmepumpar och lär dig mer om hur du väljer den modell som passar dina behov.

Välj en luftvärmepump med högre kapacitet än rekommenderat
Till att börja med så måste du välja en pump som har en någorlunda hög kapacitet för att matcha din yta. Du kanske tycker att detta låter som en självklarhet med du behöver vara medveten om att det inte alls är självklart vad du ska ha. Kapacitet som specificeras för olika luftvärmepumpar ska beaktas under optimal förutsättningar och tillika förhållanden. Just därför så behöver man snegla på de modellerna så faktiskt har en högre kapacitet än rekommenderar för att man ska kunna få ut det mesta av investeringen. Med andra ord så ska du välja en pump som har en något större kapacitet än vad du idag har behov av eftersom det i slutändanda ändå inte blir så mycket mer dyrare kontra mot vad du får.

Vikten av att välja en luftvärmepump med rätt effektivitet
Du bör alltid välja en luftvärmepump som specifikt anpassats för att verka i kombination med vårt torra, kalla och ofta oberäkneliga klimat. Även om ett högt COP/SCOP-värde är en bra mått på pumpens effektivt så ska du komma ihåg att den anges endast under optimala tester i en skyddad miljö. Just därför så bör du investerat i en luftvärmepump som kan leverera den önskade effekten även vid temperaturer ner mot -25 Celsius eller lägre, vilket är något som förekommer ofta, speciellt i de norra delarna av Sverige. Med andra ord så blir detta viktigare ju mer norrut som du råkar bo

En behaglig ljudnivå kan vara mer viktigt än själva effekten på luftvärmepumpen
En pump som har en hög kapacitet och effekt är alltid att föredra men båda dessa egenskaper väger lite jämfört med ljudnivån. Om du tänker efter så spelar det ingen roll hur bra pumpen är om den låter lika högt som en flygplansmotor. Just därför så är det viktigt att beakta var man ska ha pumpen, samt huruvida inomhusdelen faktiskt går att leva med. Investeringen kommer ju att snurra på under dygnets alla timmar, speciellt under vinter säsongen, vilket kan innebära månader av plåga om du råkar välja en pump som riskerar att orsaka tinnitus hos de inneboende. Som sig ofta bör så får man vad man betalar för. Du behöver dock inte betala multum för produkten men bör välja en modern pump och inte en äldre konstruktion, vilka är kända för att skapa irritation även hos omgivningen på grund av den höga ljud som de genererar under tiden som de är i drift.

Håll dig borta från så kallade duo-lösningar när det kommer till luftvärmepumpar
Om du råkar bo i en fastighet (vilket ofta är fallet) med flera våningsplan så kan du falla för frestelsen att investera in en produkt med en utedel men med två innedelar. Vid första anblicket som kan man tycka det vara en genialisk lösning samtidigt som det är billigare än att faktiskt investera i två separata luftvärmepumpar. Dock så ska du inte förhasta dig eftersom du inte kommer att få en lika effektiv samt flexibel lösning som den med två separata pumpar.

Du måste också komma ihåg att värmen tenderar att försämras samtidigt från de delar som placeras på insida vid avvisning av den del som placerats ute. Med andra ord så kommer du att få värme från tv separata källor när du har två värmepumpar. Du kan också välja att köra den ena pumpen på avfuktning om du placerat den i källaren samtidigt som du väljer att köra den andra på kyla under en het sommardag.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063