23948sdkhjf

Ny ubåt ska skydda rör och ledningar längs havsbotten

För att människan ska fortsätta leva sina liv som de gör idag behövs havsbotten skyddas. Det ska göras med hjälp av toppmoderna ubåtar som ska skydda rör och ledningar från sabotage.

När sprängningen av Nord Stream-gasledningar skedde förra året blev många medvetna kring infrastrukturen på havsbotten är sårbar och livsviktig att skydda. Men att övervaka havsbotten är ingen enkel uppgift. Men nu tillverkas en ny ubåtsmodell, A26, i Karlskrona som ska skydda den kritiska infrastrukturen på havsbotten. 

– Det här är bland det hemligaste vi har, säger Joachim Hallor som arbetar som kommunikatör på varvet Saab Kockums i Karlskrona, till Svenska Yle.

Inne i byggnaden är i princip allt hemligt.

– Det är hemligt för att det är viktigt för Sverige, säger Hallor, till sidan.

Till Svenska Yle säger Fredrik Lindén, chef över Sveriges ubåtsflottilj, att de nya svenska ubåtarna kommer med en revolutionerande teknik.

– De täcker en helt ny förmåga. Framför allt det som i dag kallas för seabed warfare operations, säger han.

De nya svenska ubåtarna kommer med en revolutionerande lösning. Längst fram på fartyget finns förutom de konventionella torpedtuberna en lucka på 1,5 diameter där dykare och obemannade farkoster kan slussas in och ut.

Luckan kallas för en ”Multi mission portal” av tillverkaren Saab. Via den ska man kunna undersöka havsbotten och de kritiska fiber- och gasledningarna som går där. Ingen annan ubåtstyp har något liknande.

A26 beskrivs dessutom som en stor sensor som ska kunna ligga på havsbottnen i dagar och veckor och lyssna och övervaka. Ubåten kan alltså fungera både offensivt och defensivt.

– Jag tror att Nord Stream-händelsen definitivt har bevisat behovet av detta, säger Fredrik Lindén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.378