23948sdkhjf

Vill öka kunskapen om skyddsräcken- ska öka säkerheten

På grund av okunskap och resursbrist upphandlas skyddsräcken längs vägarna på bristfälligt underlag och monteras på felaktigt sätt. Detta kan få väldigt allvarliga konsekvenser, enligt Svenska väg- och broräckenas branschförening, SVBRF.

– Sveriges största beställare av väg- och broräcken, Trafikverket, har tyvärr väldigt få personer som är kunniga inom vårt område, inom kommunerna är det ännu sämre. Ett vägräcke ska ju lindra en olycka, inte förvärra den, vilket det kan göra om det monteras på fel sätt, säger Jonas Skyllberg, ordförande i SVBRF.

Organisationen vill nu utveckla branschen med hjälp av utbildningar, både av folk som projekterar och de som monterar och underhåller räcken. Det finns även en alldeles ny utbildning för besiktningsmän som lanseras 2023 i samarbete med Trafikverket och aktiva besiktningsmän.

Moderna bilar, inte minst el-bilar med tunga batterier, väger mer än vad många räcken klarar av. Många väg- och broräcken är inte heller anpassade för att hantera påkörning av motorcyklister eller andra oskyddade trafikanter. Men, påpekar organisationen, det finns tillsatser och utföranden på räcken som tar hänsyn även till dessa grupper.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078