23948sdkhjf

Återbruk från anläggningsarbeten och underhåll av infrastruktur - en dold resurs

Sweco har tagit fram en handlingsplan till hur Sverige ska kunna bli bättre på att återbruka råmaterial. 

De 4,2 miljarder ton massor som Europa producerar om året slösas ofta bort som en dold resurs för återbruk och betraktas istället ofta som avfall, enligt en ny rapport som Sweco har tagit fram. Massor består av jord, kross och annat material från exempelvis anläggningsarbeten och underhåll av infrastruktur

Rapporten, Circular materials in infrastructure – The road to a decarbonised future, visar att det skulle gå att minska råmaterialkostnaden med 60 miljarder årligen i Europa.

På grund av att Sverige har god tillgång på sand och sten, och därför har enkelt att använda nytt råmaterial istället för att återbruka, är Sverige bland de sämsta i Europa på massåtervinning.

Ett annat skäl till Sveriges låga andel återbruk är bristande samverkan inom branschen, enligt rapporten.

– Den stora mängden byggmassor orsakar onödigt mycket buller, damm och utsläpp, framför allt från kostsamma tunga transporter med nytt eller använt material. Denna effekt skulle minska rejält vid en övergång till en mer cirkulär hantering, kommenterar Valon Hasanaj, Affärsenhetschef Geoteknik och Berg på Sweco.

Enligt branschorganisationen European Aggregates Association återbrukas endast sju procent av massorna, trots att det finns en potential att återbruka hela 20 procent.

För att öka andelen återbrukat material, har Sweco tagit fram en handlingsplan med tre fokusområden. 

  • Reglering och vägledning, upphandling och specifikation
  • Samverkan, dataanvändning och digitala verktyg
  • Finansiella instrument och incitament och planering
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062