23948sdkhjf

Många nya tekniska yrkesutbildningar

Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan presenterat vilka ansökningar som beviljas i ansökningsomgången 2022 och därmed får ingå i yrkeshögskolan med en första start under hösten 2023. Teknikområdet får flest platser.

Totalt handlar det om 35 000 utbildningsplatser, varav närmare 11 000 med start hösten 2023. En fjärdedel av de beviljade utbildningarna är inom teknikområdet.

Högt uppsatta klimatmål med gröna investeringar och elektrifieringen till följd av det, gör att behoven av kompetens förändras. Industrin behöver teknisk kompetens för en ännu smartare och mer hållbar produktion. Det behövs också mer kompetens med fokus på energiförsörjning och energieffektivisering för att klara energiomställningen.

Sett till det totala utbudet i yrkeshögskolan är nu Teknik och tillverkning det största utbildningsområdet med cirka 18 procent av platserna och det handlar om drygt 100 platser.

Några exempel bland utbildningarna är:

  • Drifttekniker kemisk industri
  • Automations- och robotingenjör med Industri 4.0
  • Processtekniker smart industri
  • Underhållsingenjör - Smart Maintenance
  • Vätgasingenjör

– Det totala utbudet av utbildningsplatser på yrkeshögskolans program minskar med en procent. Det är ingen stor förändring, men det är ett trendbrott för en utbildningsform som byggts ut kraftigt de senaste åren och dubblerats sedan 2014, säger Jenny Twana, chef för enheten för ansökan och analys på Myndigheten för yrkeshögskolan i ett pressmeddelande.

Konkurrensen mellan utbildningsanordnarna inom yrkeshögskolan är som vanligt hård. I årets ansökningsomgång har 420 av de 1207 ansökningarna beviljats. Ett avslag innebär därför nödvändigtvis inte att ansökan är dålig eller att det inte finns något kompetensbehov.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
Nytt uppdrag för L&T inom teknisk fastighetsdrift
Från förlust till vinst
Hydroscand Machine blir årets branschvinnare
Investerar 85 miljoner i deras elnät
VR - hjälper eller stjälper? - Det ska Högskolan Skövde ta reda på
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.094