23948sdkhjf

Debatt: ”Alla chefer måste få utbildning i cybersäkerhet”

Anderas Miller, förbundsordförande Ledarna och Johan Eklöf, ordförande Techledarna, skriver i en debattartikel i Computer Sweden att chefer på alla nivåer bör delta i cybersäkerhets-arbetet.

I debattartikeln skriver de: I vår undersökning ”Framtiden efter det nya normala” har vi frågat 5 000 chefer om deras arbete med cybersäkerhet. Det är allvarligt att färre än hälften av cheferna i Sverige uppger att det inte finns tydliga regler för de anställda gällande cybersäkerhet på deras arbetsplatser. Bara fyra av tio chefer menar att deras organisation har en strategi för arbetet med cybersäkerhet. Säkerhetsarbetet har helt enkelt inte följt med i utvecklingen. För att åtgärda det måste vi få med chefer på alla nivåer i arbetet. Det måste till ett strategiskt cybersäkerhetsarbete som genomsyrar hela organisationen.

De två skribenterna menar att de anser det vara allvarligt att endast en femtedel rapporterar att de genomförts övningar i hanteringen av cybersäkerhetsincidenter de senaste 12 månaderna. Bland chefer på organisationsledningsnivå svarar 34 procent att det saknas tydliga regler och strategier samt att det inte genomförs utbildningar eller övningar i cybersäkerhet.

Miller och Eklöf skriver att den samlade bilden är att många verksamheter ligger långt efter i sitt cybersäkerhetsarbete och för att komma till rätta med det är det viktigt att få med chefer på alla nivåer och ge cheferna rätt förutsättningar för att klara uppgiften. 

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094