23948sdkhjf

Tekniken signalerar när det är dags för underhåll

Ramirent blir först i Europa med att märka upp maskiner med ny spårningsteknik. Med hjälp av en GPS-sändare kan hyreskunder få information om var maskiner befinner sig, vilken miljöpåverkan de ger och hur de används.

Ett återkommande problem på byggarbetsplatser är att hitta maskiner och verktyg som ligger utspridda på arbetsplatsen. Detta ihop med en ökad efterfrågan på att kunna se vilken miljöpåverkan en maskin ger, gör att Ramirent nu märker upp sina maskiner med ny teknik. Via en sändare ges information om maskinens position, hur mycket den används och vilka koldioxidutsläpp användandet genererar.

Bakom tekniken står IoT-företaget TRAKK, med en bakgrund inom bilindustrin. Under två år har man tillsammans med Ramirent arbetat fram en teknik för små spårsändare, som kopplas upp mot satellit och LoRa-nät. Spårsändaren är inte mycket större än en tändsticksask, vilket gör att den även kan sättas på mindre maskiner och verktyg.

– För våra kunder ger tekniken flera fördelar. Utöver att man vet var den hyrda produkten befinner sig, ökar kunskapen om maskinernas användande och vilka servicebehov som finns. Dessutom kommer vi än mer korrekt kunna redovisa CO2-utsläpp, samt minska risken för stöld och svinn när man hela tiden ser var maskinerna befinner sig, säger Eric Nordin, affärsutvecklare på Ramirent.

Maskinerna kommer på vissa projekt kunna returneras på utsedda dropzoner i stället för att köras tillbaka till Ramirents kundcenter. På så sätt kan Ramirent samköra flera returer. Och eftersom en vibrationsavkännare registrerar exakt hur mycket en maskin används kan servicetillfällen planeras bättre och mer miljösmart. Tekniken signalerar även när det är dags för underhåll, något som Ramirent kan fixa på plats och därmed undvika ofrivilliga eller långa produktionsstopp för kunden.

– Tekniken visar exakt hur mycket maskinen har använts och vilket miljöavtryck den har gett, något kunden kan ta med i sitt miljö- och hållbarhetsarbete. Dessutom ger informationen en möjlighet till bättre driftsekonomi och resursplanering, när Ramirent ser hur mycket eller lite maskinen används, säger Mattias Sundström, VD på TRAKK.

Just nu sätter Ramirent spårsändare på drygt 2 300 markvibratorer i ett första skede för att trimma in tekniken. Målet är att fortsätta koppla upp maskinparken, med långsiktig ambition att ha fullskalig täckning inom de maskiner som genererar miljöpåverkande utsläpp.

Enhetens position hämtas från GPS-satelliter och skickas vidare via radionätet med hjälp av så kallad LoRa-WAN-teknik. Utbyggnaden av nya LoRa-nätet har gjorts i samarbete med Netmore. Under 2023 räknar TRAKK med en utbyggnad av IoT-nätet, från dagens täckning till att 86 procent av Sveriges befolkning kommer ha tillgång till nya nätet. På alla Ramirents kundcenter sitter dessutom en extra router som fångar upp information om de uthyrda produkterna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
Nytt uppdrag för L&T inom teknisk fastighetsdrift
Från förlust till vinst
Hydroscand Machine blir årets branschvinnare
Investerar 85 miljoner i deras elnät
VR - hjälper eller stjälper? - Det ska Högskolan Skövde ta reda på
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.109