23948sdkhjf

Mer pengar till vägunderhållet 2023

Regeringen vill ta sig an den stora underhållsskulden och satsar en miljard på ökat vägunderhåll i budgeten för 2023.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson konstaterar i ett pressmeddelande att underhållsskulden är stor när det kommer till det svenska vägnätet.

– Vi satsar därför en miljard kronor på utökat vägunderhåll. Det kommer bidra till att förbättra framkomligheten i hela landet och trygga en konkurrenskraftig infrastruktur, säger han.

Merparten av pengarna, 750 miljoner kronor, kommer från en kassa tänkt att läggas på järnvägsunderhåll. Utöver det ska 250 miljoner tillföras.

Enligt regeringen kommer omfördelningen inte att drabba järnvägsunderhållet negativt, eftersom Trafikverket meddelat att de inte kan omsätta dessa medel i järnvägsunderhåll förrän om flera år.

– Sammantaget innebär detta att statens medel kan användas på ett så effektivt sätt som möjligt och innebär att fler planerade projekt kan genomföras, säger Andreas Carlson.

Enligt regeringen kan Trafikverket, som ansvarar för planeringen och prioriteringen av insatserna, använda pengarna till exempel till beläggningsunderhåll, linjemålning, broreparationer och trumbyten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078