23948sdkhjf

H2 Green Steel: Trots detaljplanöverklagan rullar allt på

Kommunens detaljplan för området Boden Industrial Park där H2 Green Steel avser att bygga sin fabrik har nyligen överklagats. Men byggnadsdomen har vunnit laga kraft, säger Lina Håkansdotter, affärschef för H2 Green Steel.

– Allt rullar på enligt tidsplanen, berättar Lina Håkansdotter, affärschef för H2 Green Steel.

H2 Green Steel har börjat gräva och schakta för sitt nya till 95 procent fossilfria stålverk i Boden.

Nu väntar förhandlingar om vilka miljövillkor som ska gälla för produktionen.

–Slutförhandling ska ske i april, säger Lina Håkansdotter.

I juli fick H2 Green Steel klartecken från mark-och miljödomstolen att börja bygga sitt fossilfria stålverk i Boden. Miljöanståndsansökan hade lämnats in i december förra året.

–Det var ett rekordsnabbt besked, säger Lina Håkansdotter.

Detaljplanerna antogs i mitten av oktober av kommunen, nu är det nio personer som överklagat. De flesta överklaganden rör dock området för väg- och järnväg till det nya industriområdet.

Detaljplanerna ska nu prövas av Mark- och miljödomstolen. Hur påverkar det H2 Green Steel?

–Vi fokuserar på vår egen förhandling och låter kommunen sköta detaljplaneärendet, säger Lina Håkansdotter.

Det är länge sedan ett nytt stålverk byggdes från grunden i Sverige. och klockan måste vridas tillbaka 61 år för att få vara med om samma erfarenhet.

–I vår produktion använder vi vätgas som reduktionsmedel för att separera syret från järnmalmen, i en process som kallas direktreduktion. Restprodukten blir då vatten istället för koldioxid.

Det är alltså precis samma metod som SSAB, LKAB och Vattenfall redan har investerat i under projektnamnet Hybrit.

Med den traditionella produktionsmetoden släpper ett ton stål ut 2 ton koldioxid.

–Vi räknar med en koldioxidmängd på bara 100-200 kilo koldioxid per ton för H2 Green Steel stål, säger Lina Håkansdotter. Det innebär minskade koldioxidutsläpp med 90-95 procent jämfört med vad stål släpper ut idag.

–Vi vill gå före för att visa att det är möjligt att skapa en nästan fossilfri tillverkning av stål.

Hon tror att stålföretagets produkt kan accelerera på utvecklingen av mer miljöanpassat stål på marknaden.

–Näringslivet ska ställa om för till ett fossilfritt samhälle och klara Parisavtalets avtal att hålla den globala uppvärmningen långt under 2 °C och sträva efter att begränsa den till 1,5 °C.

–H2 Green Steels produkt det gröna stålet finns ännu inte på marknaden. Ändå har vi lyckats sälja in 60 procent av vår produktionsvolym, vilket visar på den starka efterfrågan på fossilfritt stål. Kunderna representerar en bredd av olika sektorer inklusive stålgrossister, rör, lätta- och tunga fordon, vitvaror och byggindustrin, säger Lina Håkansdotter.

–Kunderna finns, liksom kapitalet. Många letar efter hållbara investeringar och material eftersom det är vägen framåt, tillägger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078