23948sdkhjf

Ett möte för att minska sprickan

Fogentreprenörer och tillverkare av prefabricerade betongelement har länge arbetat nära varandra, men det är sällan de möts, vilket leder till bristande insikt i varandras verksamheter.

På en studiedag som Dana Lim anordnat hos Ulricehamns Betong kunde både fogbranschen och betongbranschen mötas. Där fick de möjlighet att lära känna varandras utmaningar och tillsammans hitta fungerade lösningar.

Dana Lim är tillverkare av lim, spackel och fogmassa och varje dag hjälper de folk runt om i vårt avlånga land. Under åren har de märkt en spricka mellan utförande fogentreprenörer och prefab-industrin – en spricka som skapar onödiga utmaningar.

För att minska klyftan valde de att bjuda in flertal fogentreprenörer till UBAB för att titta på fogningens roll för prefab-industrin och höra mer om hur bland annat fogband har löst många av UBAB:s tidigare problem.

– Vi vill föra ihop två yrkesgrupper som inte alltid harmonierar med varandra, då förutsättningarna för betongindustrin inte alltid stämmer när fogen stämmer – och vice versa. Vi vill erbjuda ett forum för alla parter att kunna diskutera och lära sig av varandra. Målet var ömsesidig förståelse och det känns som att vi lyckades med det, säger Peter Andersson, specialistsäljare på Dana Lim till Svenska Byggtidning. 

En som var på plats var Henrik Fagerberg som är eftermarknadschef på UBAB. Under dagen delade han med sig av berättelser kring deras upplevelser av fogning och problem som de har haft genom åren.

– Jag har haft förmånen att bilda mig egen uppfattning av fogband och kommit fram till att det är en bra lösning för oss. Vi på UBAB är glada att nu kunna visa hur våra produkter fungerar tillsammans och blir en del av fasaden. Jag tror att studiebesöket öppnade nya möjligheter och hoppas att det visar att det finns en tanke bakom våra beslut, berättar Henrik Fagerberg.

Han fortsätter,

– Samtidigt har vi fått möjligheten att höra fogentreprenörernas synpunkter och de har fått berätta om hur deras material kan fungera med våra stommar. Oftast pratar vi inte så här med fogentreprenörerna, utan vi skickar ut en förfrågan och de svarar med ett pris. Det är därför oerhört värdefullt att kunna prata kring en produkt och ett utförande på det här sättet.

För att kunderna ska fatta korrekta beslut och därmed undvika misstag tycker Dana Lim att det är en viktig pusselbit att dela med sig av kunskap och fakta.

– Vi är alla beroende av varandra och behöver prata med varandra för att lösa utmaningarna, driva utvecklingen och hitta möjligheterna tillsammans. Vi måste alla jobba proaktivt och med träffar som den här tror jag att vi är på rätt väg, säger Peter Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083