23948sdkhjf

Peab ska säkra vägarbetet med radarreflektorer

Som första entreprenadbolag i Sverige installerar Peab radarreflektorer på samtliga påkörningsskydd som används i samband med vägarbeten för att öka säkerheten. 

Systemet möjliggör för andra fordons radarsystem att uppfatta fordonsmonterade skyddsanordningar i tid. 

De flesta fordon nyare än tio år har någon form av automatiska bromsar som aktiveras innan en kollision om föraren skulle missa stillastående objekt på körbanan. Dock reagerar inte alla automatiska bromsar på de påkörningsskydd som finns på skyddsfordon som används vid vägarbeten, så kallade TMA-fordon, vilket tidigare har resulterat i kraftiga krockskador.

För att undvika detta kommer Peab och dotterbolaget Lambertsson, i ett samarbete med företaget Berlex, under vintern montera radarreflektorer på sina cirka 50 TMA-fordon som används både i den egna verksamheten och för uthyrning.

–I detta samarbete med Berlex tar vi ännu ett stort steg mot att skapa säkrare vägar, tryggare arbetsplatser och en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare som varje dag utsätter sig för stora risker vid arbete i vägmiljö, säger Anncatrin Elversson, chef för produktionsstöd Trafikanordningar (TA) på Peab.

Radarreflektorerna monteras på ett TMA-fordon och skapar en reflektion i mötande fordons mjukvara, alltså något som fordonets objektbibliotek kan matcha mot. Följden blir att ett fordon ser och känner igen TMA-fordonet och systemet kan då varna föraren eller bromsa automatiskt. Sedan 2015 är det inom EU obligatoriskt med Forward Collision Warning (FCW) och Automatic Emergency Braking Systems (AEBS) på tunga lastbilar. Motsvarande teknik finns redan idag i många personbilar men kommer bli obligatoriskt inom kort.

– Vi är fantastiskt glada över att Peab och Lambertsson har valt att installera radarreflektorer på sina påkörningsskydd. Att sådana stora aktörer visar hur viktigt det är att nyttja alla möjligheter för att skapa säkrare vägarbetsplatser sänder positiva signaler i branschen. Nu hoppas vi att fler är med och visar vägen mot nollvisionen, säger Peter Hammarström, Key account manager på Berlex.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
71 miljarder saknas till vägunderhåll
Jätte vill investera 300 miljarder på ny elproduktion
Svenska kraftnät ska bygga kraftledningar till Gotland
F5 lanserar ny AI-tjänst för ett självläkande API-försvar
Vindkraften byggs ut – men utbildningsplatserna står tomma
Hon får pris för sitt bidrag till robotsäkerhet
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078