23948sdkhjf

Swerock och Peab ska utveckla framtidens betong

För att utveckla den gemensamma forskning och utvecklingen öppnar Swerock och Peab Asfalt ett nytt betonglaboratorium i Danderyd med fokus på betong.

- Med laboratoriet kan vi bedriva utvecklingsarbetet mer fokuserat. Vi får ännu bättre kontroll på vår egen betongproduktion och samtidigt bidra med ökad kunskap till hela branschen,  säger Ola Mårtensson, ansvarig chef på Swerock och Peab Asfalts teknikverksamhet.

Laboratoriet blir cirka 700 kvadratmeter stort och beräknas att stå klart för inflyttning under första halvan av 2023. Stora delar av Swerocks mottagning- och produktionskontroller kommer att hanteras här. Laboratoriet kommer också att fungera som Swerocks nav för forskning- och utveckling.

För att nå det uppsatta målet att ha 50 procent lägre klimatpåverkan från betong till 2030 är forskning en viktig faktor. Med hjälp av det nya laboratoriet kommer Swerock bland annat ha möjlighet att forska vidare på exempelvis hur koldioxidutsläppen kan minskas vid tillverkning av betong.

- Vi kommer bland annat att driva olika forskning- och utvecklingsprojekt samt göra prover på specifika bindemedel och utföra specialprovningar, exempelvis på beständigheten hos betongen. Men vi har också dörren öppen för externa kunder med behov av betongprovning’’ säger Staffan Carlström, produktchef på Swerock.

Peab Asfalt och Swerock har idag sex ackrediterade laboratorier från Boden i norr till Helsingborg i söder. Det nya laboratoriet kommer att ge stora möjligheter att ytterligare utveckla verksamheten och utföra nya och mer avancerade provningsmetoder.

- Nu är det full fart på det mesta. Vi planerar att flytta in i lokalerna under första kvartalet av 2023 och sedan ha full verksamhet i gång under andra kvartalet. Vi håller även på att rekrytera både laboratorietekniker och en laboratorieföreståndare, säger Staffan Carlström.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
Nytt uppdrag för L&T inom teknisk fastighetsdrift
Från förlust till vinst
Hydroscand Machine blir årets branschvinnare
Investerar 85 miljoner i deras elnät
VR - hjälper eller stjälper? - Det ska Högskolan Skövde ta reda på
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.093