23948sdkhjf

Cyberattacker sätter käppar i hjulet på vägen mot digitalisering

AI, 5G och dataanalys införs nu inom teknikindustrin för att ställa om mot en ökad hållbarhet och säkerställa konkurrenskraft. Men bristande på kompetens och återkommande cyberattacker ställer till det.

Teknikföretagen har genomfört en undersökning som visar att bristen på kompetens och återkommande cyberattacker är en utmaning som försenar och fördyrar arbetet i omställningen när den svenska teknikindustrin ska digitaliseras. 

Att ställa om till digital teknik har dock medfört högre produktivitet och nya affärsmöjligheter för teknikindustrin. 

–  I stor utsträckning är digitala lösningar en förutsättning för grönare och mer cirkulära affärsmodeller. Satsningar på digitalisering är därför en viktig del i hållbarhetsarbetet eftersom det öpnnar dörren för minskad resursanvändning, bättre spårbarhet och smartare beslut, menar Patrik Sandgren. 

Trots dessa möjligheter så möts det av utmaningar. Brist bland kompetens skapar grus i maskineriet och gör att tillämpningar dröjer. Mångfalden av digitala teknikområden gör att en bred produktionsnära kompetens behövs och efterfrågas, utöver spetskompetens inom specifika områden. 

En annan viktig aspekt av digitalisering är även cybersäkerheten. Teknikindustrin har alltmer hamnat i skottgluggen för organiserade kriminella aktörer. Cyberattacker och digitalt spionage skapar stora kostnader för företagen. 

–  Många teknikföretag har sina servrar fulla med forskningsresultat, kundregister och utvecklingsprojekt. Dessa representerar enorma värden för aktörer som vill ta genvägar i sin egen teknikutveckling. I praktiken kan det innebära att de företag som utvecklat ny teknik i Sverige konkurreras ut av sina egna lösningar. Cybersäkerhet är därför en nödvändighet, säger Patrik 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Avtalet förlängs - värt 350 miljoner kronor
Ytskyddsdagarna: För och nackdelar med hårdbetong
Nu öppnar ansökan till Kvalificerad Säkerhetsingenjör
Ytskyddsdagarna: Sniffar till sig korrosion
Världens enklaste IoT-lösning
RISE vill stärka Sveriges betongindustri
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.125