23948sdkhjf

Ukraina ber Sverige om hjälp att laga kraftnätet

Ukraina vill att Sverige genom Svenska kraftnät bistår med utrustning efter den senaste tidens ryska robotangrepp mot energiinfrastruktur i landet

Ryssland har bombat sönder Ukrainas infrastruktur och mörklagt flera städer. Under en rysk robotattack slogs stora delar av Ukrainas elnät ut och var den sjunde terrorbombningen i rad som inleddes den 10 oktober.

Attacken var, som de tidigare bombningarna, en omfattande attack riktad mot kraftverk, transformatorstationer och viktiga kraftledningar. Ukraina börjar få slut på reservdelar och material som behövs för att laga skadorna, vilket gjorde att attacken var den mest omfattande hittills.

Huvudstaden Kiev drabbades hårt då stora delar av staden var utan el, vatten och internetuppkoppling ett dygn efter bombningarna.

Nu vädjar Ukraina om hjälp från Sverige genom Svenska kraftnät.

Det har gått ut förfrågan till många olika länder. Hos oss landade den i måndags, precis innan senaste bombningen. Vi jobbar just nu med att inventera vad vi skulle kunna skicka för någonting, säger Anna Anteskog, elberedskapsexpert på Svenska kraftnät, till sydsvenskan.

Den ukrainska nätoperatören Ukrenergo önskar bland annat hundra kilometer högspänningskablar och sextio ton transformatorolja.

Exakt vad som ska skickas är i dagsläget oklart. Men Anna Anteskog meddelar att man ser över om det kan finnas överblivet material från ombyggnationerna och reparationer av olika anläggningar.

De behöver allt de kan få, säger Anna Anteskog.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078