23948sdkhjf

Förseningar av Olkiluoto orsakar dyrare el i vinter

Det finns ingen exakt beräkning på när provdriften vid den tredje reaktorn i Olkiluoto kan börja igen. Det betyder att redan dyr el riskerar att bli ännu dyrare i vinter.

Konsekvenserna på att den tredje reaktorn vid kärnkraftverket Olkiluoto blir ytterligare fördröjd innebär inte i sig att det uppstår någon brist på el i Finland i vinter. Men det betyder att vi är beroende av import från Sverige längre än vi trodde att vi skulle vara, säger Jukka Leskalä, vd för Energiindustrin.

Fördröjningen kan också riskera att elpriset i Finland höjs ytterligare, och betydligt högre än vad det är i Sverige. När Olkiluotos tredje reaktor kan tas i drift kommer läget att lätta.

– Nu är det inte det allmänna läget i Europa som pressar upp elpriset utan brist på produktionskapacitet på hemmaplan, säger Leskelä.

Industrins Kraft (TVO) har meddelat att provdriften vid Olkiluoto 3 kan fortsätta tidigast 11 december. Håller den tidsplan kan reaktorn tas i kommersiell anvädning i slutet av januari. Men tidtabellen är fortfarande osäker. Enligt TVO kan det dröja flera veckor innan det klarnar vad som har orsakat sprickor i fyra inmatningspumpar för vatten i reaktorn. Pumphjulen undersöks och reaktorleverantören Areva-Siemens försöker komma underfund med orsaken till sprickorna.

I oktober upptäcktes problemet i pumphjulen i vattenpumparna. Tidigare vintrar har Finland importerat el i en mängd som ungefär motsvarar den beräknade produktionen vid Olkiluoto 3 från Ryssland. Importen från Ryssland upphörde i maj till följd av det ryska anfallet på Ukraina, detta rapporterar Hufvudstadsbladet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08