23948sdkhjf

Varning för elbrist och nedsläckningar i Frankrike

Den franska kärnkraftindustrins försök att starta upp reaktorer som stoppats på grund av sprickor i anläggningar haltar.

25 av 56 reaktorer i Frankrike är nedstängda och kärnkraftsproduktionen ligger omkring 25 procent lägre än det historiska snittet.

Franska kärnkraftsoperatören Électricité de France (EDF) har flugit in hundratal renoveringsexperter. Bland annat svetsare från USA och Kanada för att åtgärda sprickorna. Men de ser ändå inte ut att kunna uppfylla målet att starta ett dussin stoppade reaktorer i mitten av december.

Frankrikes premiärminister Elisabeth Bone förklarade att det trots EDF:s ”extrema mobilisering” måste finnas beredskap för att det kan bli aktuellt med rullande nedsläckningar av elen i vinter.

Situationen har pressat upp elpriserna i Frankrike, som historiskt varit Europas största exportör av el. Nätverksoperatören RTE bekräftade en varning för att det kan bli nödvändigt att ransonera el i januari.

Emmanuel Macron, presidenten, har sedan tidigare öronmärkt 100 miljarder euro för att stödja företag, hushåll och offentlig verksamhet för att kunna hantera de stigande kostnaderna.

Det har presenterats en åtgärdsplan som ska dra ned gas- och elförbrukningen med 10 procent på två år. Bland annat med hjälpt av sänkta inomhustemperaturer och nedsläckningar av belysning i både privatägda och offentliga lokaler.

Problem med eftersatt underhåll av de franska reaktorerna uppstod under nedstängingar i pandemin. Sedan dess har det upptäckts sprickor i många anläggningar och försöken att laga sprickorna har försenats.

Rekommendationer

  • Begränsa inomhustemperaturen till 19 grader Celsius.
  • Hushåll, företag och förvaltningar bör börja värma 2 veckor senare i höst och vinter och avsluta uppvärmningen två veckor tidigare än vanligt på våren.
  • Temperaturen på offentliga inomhusidrottsanläggningar sänks med 2 grader Celsius.
  • Temperaturen i allmänna simbassänger sänks med 1 grad.
  • Tjänstemän får 32 SEK extra per dag om de arbetar hemifrån (förvaltningar kan därmed stänga sina lokaler flera dagar åt gången, vilket sparar uppvärmningskostnaderna).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11