23948sdkhjf

Vindkraftspotential för skogsindustrin – krävs politisk vilja

De höga elpriserna är en diskussion på mångas läppar. I takt med att industriexpansionen i Norrland så blir frågan om elproduktioner akut. Här kan skogsbolagen bidra stort, skriver Skogsindustrin.

SCA:s vd Ulf Larsson och Holmens vd Henrik Sjölund berättar att det finns stor potential för att bygga ut landbaserad vindkraft på skogsbolagens stora markområden och därmed öka elproduktionen. Men för att det ska bli verklighet behöver tillståndsprocessen blir snabbare och mer förutsägbar.

– Regeringen fokuserar just nu mycket på kärnkraft. Det är bra och viktigt, men ny kärnkraft ligger långt fram i tiden. Om vi snabbt ska kunna öka elproduktionen måste regeringen även jämna marken för ny landbaserad vindkraft, som kan komma på plats snabbt. Det ena kraftslaget utesluter inte det andra, säger Henrik Sjölund.

Även Ulf Larsson är inne på samma linje och anser att det krävs politisk vilja om vi ska tillgodose Sveriges elbehov som väntas fördubblas till 2045. Han menar på att frågan berör inte bara södra Sverige.

När de nya industrierna kommer i gång och utbyggnaden av överföringskapaciteten i stamnätet gör att mer el kan ledas från Norrland, hotar underskott på el även i elområdet SE1 och SE2. SCA och andra stora markägare har möjligheten och viljan att bygga ut vindkraften, men tyvärr saknas mycket av den nödvändiga politiska viljan att satsa på vindkraft, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079