23948sdkhjf

Snart är vindkraftverket i Tranås i drift igen

I våras lossnade ett 50 meter långt rotorblad från ett vindkraftverk i Tranås. Nu är det nya färdigt och ska snart börja monteras. Men innan verket återigen kan börja snurra och generera energi så måste säkerheten godkännas. Och det görs den av Lars Gadd som är miljö- och hälsoinspektör på Tranås kommun.

Det var vid Södra Hyltan i Tranås som ett vindkraftverk tappade rotorbladet. Haveriet skedde den 2 maj i år och den 50 meter långa vingen landade precis intill vindkraftverket. Efter olyckan ville ett par ifrån Tranås som bodde i närheten av platsen att både havererade vindkraftverket och ett närliggande skulle beläggas med driftförbud. I sin hemställan till kommunen argumenterade de för att vindkraftverken dels utgjorde en fara för människor på grund av risken för ytterligare haveri och islossning. Och dels att bullernivån var för hög.

Bygg- och miljönämnden, i Tranås kommun, valde dock att avslå hemställan. Deras motivering var att risken för skada på liv och egendom var "extremt liten".

Men Tranåsparet gav inte upp och till slut hamnade ärendet hos mark- och miljödomstolen. Även de dömde att det fungerande vindkraftverket inte skulle stoppas. Men att det havererade verket skulle beläggas med driftförbud fram tills dess att bygg- och miljönämnden i Tranås kommun hade godkänt att verksamheten var säker och kunde återupptas. En uppgift som landade på Lars Gadd som är miljöoch hälsoinspektör på kommunen.

Det som krävs för att kunna inspektera vindkraftverk är lite specialkunskap. Jag är en av få inspektörer i landet som har behörigheten att vara uppe i verken och göra inspektioner så det föll sig ganska naturligt att uppgiften hamnade på mig, säger Lars Gadd, säger han till Vetlanda Posten.

Anledningen till haveriet ska ha varit materialfel på ett av rotorbladens delar. Luveryd vindkraft AB är verksamhetsutövare för vindkraftverket och de har beställt ett nytt rotorblad. När det har monterats på vindkraftverket ska det godkännas av Lars Gadd innan det kan tas i drift.

Jag åker upp i verket och tittar dels på bladen så att de är hela och att det inte är några skador. Och dels så att det inte läcker olja. Sen går vi även igenom dokumentation och de måste redovisa vad de har gjort, säger Lars Gadd.

Denna typen av haverier är extremt ovanliga menar Lars och han ser inga större säkerhetsproblem med att vindkraftverket startas igen.

Jag skulle säga att risken är extremt låg för skada på egendom och framför allt person. Visst kan det teoretiskt vistas en människa i närheten som träffas av något men den risken är extremt liten. Vi pratar om samma risker som att någon träffas av något som lossnar från ett flygplan i luften, säger Lars Gadd. Något som det närboende Tranåsparet pekade på i sin hemställan till kommunen var risken för iskast, det är när det bildas isklumpar på rotorbladen som lossnar och flyger iväg. - Det har gjorts riskanalyser på iskast och det skulle ta ungefär 500 år att träffas av en isklump om man står direkt under vindkraftverket. Som det är nu befinner sig människor i närheten av verket i några fåtal timmar per år och då rör det sig främst om vindkraftstekniker, säger Lars Gadd.

Luveryd vindkraft AB hoppas att vindkraftverket ska vara i drift igen innan årsskiftet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125