23948sdkhjf

Lyckat underhållsstopp i Svappavaara

Det årliga underhållsstoppet i Svappavaara har genomförts nu under slutet av oktober.

Likt andra hösttraditioner så som kräftskiva och surströmmingpremiär så har det årliga underhållsstoppet i Svappavaara genomförts, skriver LKAB på sin hemsida. En del var utbytandet av gratebandet i pelletsverket – ett jobb som kräver både fysisk, att vara problemlösare och noggrant samarbete.

Cirka 800 personer är på plats när det så kallade kallstoppet genomförs där underhållsåtgärder görs på hela förädlingsverksamheten. Det gamla slitna gratebandet byts ut till nytt och försätter att producera pellets till nästkommande produktionsår. Men det är inget enkelt arbete att utföra.

Att byta ut gratebandet kräver bra fysisk, god problemlösningsförmåga och noggrant samarbete, både mellan utförare och specialister.

- Det är ett tungt och dammigt jobb, men samarbetet inom gruppen gör arbetet roligt, berättar Louise Isaksson, underhållsmekaniker i Svappavaara.

Kompetensen hämtas in från en mängd olika platser inom underhåll på LKAB. I år kom halva styrkan från Kiruna, där de flesta arbetar på underhållsavdelningen i pelletsverken KK2/KK3.

- Det är alltid roligt att komma till Svappavaara och vi har ett bra samarbete, säger Wilma Lageholm, underhållsmekaniker i KK2/KK3.

En vecka innan hade arbetsledningen förberett bytet för att ha allt material och utrustning på plats när stoppet börjar. Mycket handlar om att sätta samordning och riskbedömningar då jobbet utförs där många rör sig för att ta sig in och ut ur pelletverket. Vissa moment är riskfyllda, exempelvis på in- och utlastning av bandmoduler som väger 5-6 ton, vilket gör att samarbete är viktigt.

- Jag gillar när arbetet flyter på, när vi har hittat vår plats i gruppen och alla har klart med var och en ska göra. Då när allt fungerar och går lätt är det väldigt roligt, säger Louise Isaksson, underhållsmekaniker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126