23948sdkhjf

Här är ministrarna som påverkar din bransch

Nyligen röstades Ulf Kristersson fram av riksdagen till ny statsminister efter över en månad av regeringsbildning. Nu har han presenterat den nya regeringen, och här är ministerposterna att hålla koll på.

Vid 09:30 tiden samlades partierna i riksdagen för att läsa upp regeringsförklaringen och presentera den nya regeringen.  

– Jag kommer att bilda en regering för hela Sverige och för alla som bor här, sa Ulf Kristersson (M) under regeringsförklaringen. 

Under regeringsförklaringen berättade Kristersson att de bland annat kommer att agera för sänkta drivmedelspriser. Han ville även ge Tullen större befogenheter och ta itu med de diesel- och maskinstölder som har ökat i branschen. 

Inför regeringsbildningen har det spekulerats vitt och brett om vilka de nya ministrarna kommer att bli. Bland annat har Kristdemokraternas Andreas Carlson, Moderaternas Maria Stockhaus och Lars Hjälmered pekats ut som heta kandidater till rollen som infrastrukturminister.  

Nu står det klart att Andreas Carlson blir ny infrastruktur- och bostadsminister och efterträder därmed Tomas Eneroth (S) på posten, en roll han haft sedan 2017. Till skillnad från den förra regeringen, slås nu de två posterna och departementen ihop.  

Anderas Carlson förlorade sin riksdagsplats i valet men har varit rättspolitisk talesperson för Krisdemokraterna. 

Närings- och energiminister blir Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush som efterträder Karl-Petter Thorwaldsson (S). Enligt DI tidigare i veckan, var Ebba Busch ute efter den rollen, något som nu har infriats. 

Liberalernas Romina Pourmokhtari blir ny klimat- och miljöminister. Den avgående LUF-ordföranden blir därmed yngst bland ministrarna.  

 Inom bygg- och anläggningsbranschen har en av de stora frågorna varit hur man ska få in nytt blod i branschen. Ett ansvar som framförallt kommer att ligga på utbildningsministern och arbetsmarknadsministern. Portföljer som Anna Ekström (S) respektive Eva Nordmark (S) hade under det förra styret.  

När Ulf Kristersson presenterade sin regering föll rollerna istället på Liberalernas Mats Persson och partiledaren Johan Pehrson. Den senare fick även rollen som integrationsminister. Paulina Brandberg, även hon från Liberalerna, blir biträdande arbetsmarknadsminister och jämställdhetsminister. Brandberg har närmast arbetat som åklagare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
"Underhåll ska bli det nya buzz-ordet"
Uppstarten skjuts upp - läckage
Hållbarhet är framtidens trendspaning
Samtal för att värna om resurserna
Knappt var tionde företag är redo för cyberangrepp
Vibrerande verktyg är fortsatt ett problem
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.11