23948sdkhjf

Här utförs storskalig PFAS-rening

På kretsloppsanläggningen Högbytorp i Upplands-Bro har 50 000 kubikmeter lakvatten renats från PFAS. Detta har gjorts under endast fyra månader.

Chromafora är de som driver projekter.

- Hur bra vi än är på att sortera och återvinna så kommer det alltid bli något kvar som vi inte vill ha in i det cirkulära flödet, som exempelvis PFAS. Trots att vi i dagsläget inte har något fastlagt riktvärde för PFAS i lakvatten att förhålla oss till anser vi att det är viktigt att göra vad vi kan för att minska eventuell spridning, säger Anders Hagevi, avdelningschef på Ragn-Sells Högbytorp, i ett pressmeddelande. 

Årligen hanteras 1 700 000 ton avfall per år på kretsloppsanläggningen.

Ragn-Sells gav Chromafora uppdraget att under juni till september avskilja  minst 40 procent PFAS11 ur lakvattnet. P

- Det är riktigt spännande att arbeta med PFAS-rening på Högbytorp eftersom det är en av Sveriges ledande kretsloppsanläggningar, säger Johan Seijmer, vd på Chromafora i en kommentar.

För att kunna rena vattnet på så kort tid krävdes ett system med kol och ultrafilter. Dessa behövde dessutom kunna hantera cirka fem gånger större volym än Chromaforas tidigare anläggningar.

- Målet var 40 procents reduktion av PFAS11, medan det preliminära resultatet visar att den uppnådda reduktionen är drygt 45 procent, säger Johan Seijmer i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.377