23948sdkhjf

Projektet ska bidra med säkrare energiförsörjning i Europa

Blue Science Park har tilldelats förtroendet att leda den svenska delen av det internationella projektet CISSAN.

Collective Intelligence Supported by Security Aware Nodes (CISSAN) är ett projekt som går ut på att utveckla och demonstrera nya metoder för att skapa ett säkrare nätverk för energisektorn. Projektet ska resultera i en tryggare energiförsörjning, göra deltagande företag mer konkurrenskraftiga samt koppla ihop lärosäten och företag med sina motsvarigheter i fem olika länder såsom Finland, Österrike, Luxemburg, Spanien och Turkiet.  

 

12,7 miljoner kronor har projektet fått i bidrag där pengarna kommer fördelas mellan företag och akademi. Uppgiften för Blue Science Parks blir att koordinera den svenska delen av projektet.

Elnäten blir alltmer digitaliserade och uppkopplade med sensorer och styrenheter, så kallade Internet-of-Things-noder. Varje enskild nod har en begränsad kapacitet och är sårbar för hackerattacker. Via en ny metod som kopplar ihop noderna med hjälp av AI och blockkedjeteknik kommer näten bli säkrare och kunna styras mer exakt.  

 

– På BTH är vi glada för att se en sådan satsning på europeisk nivå men ämnet är särskilt intressant för Sverige och Blekinge, säger Kurt Tutschku, professor i telekommunikationssystem, Blekinge Tekniska Högskola, i ett pressmeddelande.  

 

Blekinge Tekniska Högskola får möjligheten att bedriva forskning inom området tillsammans med andra internationella lärosäten. Företagen Savantic, Clavister och Arctos Labs kommer även att delta i projektet och bidra med expertis inom AI, cybersäkerhet och edge computing. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
"Underhåll ska bli det nya buzz-ordet"
Uppstarten skjuts upp - läckage
Hållbarhet är framtidens trendspaning
Samtal för att värna om resurserna
Knappt var tionde företag är redo för cyberangrepp
Vibrerande verktyg är fortsatt ett problem
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.11