23948sdkhjf

Snart dags för intensiva mässdagar

Besök en mässa och få två andra på köpet, så skulle man kunna formulera det när tre industrimässor samsas hos Svenska Mässan i höst.

Den 18–20 oktober är det dags att ta på sig bekvämaste skorna och ta sig an tre mässor på Svenska Mässan i Göteborg. Det handlar om mässan ProcessTeknik som beskrivs som en mötesplats för processindustrin och Scanautomatic med fokus på automation och digitalisering av industrin. Den tredje mässan är den helt nya Nordic Food Industry som med forskningsinstitutet Rise som innovationspartner inriktar sig mot livsmedelsindustrin. Besökarna kan gå mellan de tre mässorna med ett och samma entrékort och allt utan kostnad. 

Tanken är att de tre mässorna tillsammans skapar en gränsöverskridande mötesplats där hållbarhet, digitalisering och automatisering är de gemensamma grundpelarna. Och där olika branscher kan mötas för att inspireras och lära av varandra, skapa affärer och bygga framtidens industri. 

Anki Fagerström är affärsansvarig för de tre mässorna och hon berättar mer för oss.  

– Scanautomatic och ProcessTeknik har vi kört många år tillsammans, det finns mycket synergier mellan dessa, säger Anki Fagerström i en intervju med oss.  

Nordic Food Industry passar också bra ihop med de övriga mässorna.  

– Livsmedelsindustrin är en del utav processindustrin och passar väldigt bra ihop med ProcessTeknik. Det har varit en efterfrågan från branschen att den ska vara en egen mötesplats.  

Det finns fler beröringspunkter mellan de tre mässorna 

Vi har två fokusområden som ligger som ett paraply över alla tre mässorna, det är hållbara lösningar och smart industri.   

I år kan besökarna träffa knappt 300 utställare totalt hos de tre mässorna. Bredden på produkter och tjänster som besökarna kan ta del av är stor.  

Vi har många utställare som varit med förr men ock nya utställare som inte varit med tidigare. Vi har märkt ett stort intresse att vara med.  

 

Anki Fagerström förklarar att det ska vara tydligt för besökaren att det verkligen är tre olika mässor. Varje mässa kommer till exempel att ha en egen scen med seminarieprogram.  

Jag känner att det är ett kunskapstungt program i år på ett annat sätt än tidigare.  

Varje mässa har också en så kallad Innovation Hub där startup-företag kan presentera sig och möjlighet finns att medverka på matchmaking med stora etablerade företag. 

 

I samband med de tre mässorna sker även andra aktiviteter på plats i mässanläggningen 

Vi har nya samarbeten med organisationer som kommer att hålla konferenser på plats tillsammans med oss.  

De hon syftar på är bland annat ITF Automation som håller sin årliga konferens torsdagen den 20 oktober samt SEIIA, Swedish Industrial Interoperability Association, som genomför en internationell konferens dagen innan. 

På Scanautomatic 2022 tar även IndTech Lounge plats för första gången. Det är ett samverkande utrymme som är öppet under alla mässans dagar och där Automation Region, PiiA och Ignite välkomnar besökare och utställare för en mängd spännande moment. 

Den som vill möta framtidens arbetstagare och samtidigt få inblick i ny spännande teknik kan besöka Production for Future/Kompetenstorget inom ramen för Scanautomatic. Det är ett projekt som drivs av Göteborg Tekniska College. Projektet sprider kunskap kring hållbarhet, mångfald och teknik, och utgörs av studenter som visar upp tekniska lösningar på mässan som till exempel kollaborativa robotapplikationer och flexibel produktion. 

Northvolt kommer att prata kompetens på Scanautomatic scenen på torsdag och de kommer att finnas på plats under hela den dagen på Komptenstorget. Rise och Edig finns på Kompetenstorget alla mässans dagar. 

Under mässorna delas också Svenska Teknikpriset ut till företaget med den mest innovativa produkten.  

 

Det finns alltså många skäl att besöka de tre mässorna i oktober. Anki Fagerström menar dock att det är viktigt att inte glömma bort att det inte bara handlar om utställare eller föreläsare. Hon vet vad hon vill skicka med alla besökarna.  

Att man kan komma tillbaka till sitt företag och känna både inspiration och fått med sig ny kunskap. Och glädjen över att faktiskt kunna ses igen, nätverka och utbyta erfarenheter. Det spontana utvecklande samtalet som du kan få när du möts öga mot öga och som du inte kan få via Teams.  

Anki Fagerström är laddad för den kommande mässan och är övertygad om att besökare och utställare är det samma.  

Om du visste vad skönt det ska bli. Alla är ju sugna på att träffas, nu får det vara nog med att vänta, säger hon till oss.   

Seminarieprogram

Varje mässa har en egen scen med seminarieprogram. Här är bara några exempel på organisationer som finns representerade på scen.  

ProcessTeknik:  Paper Province, Preem, AI Sweden, Energimyndigheten, Electrification Hub, XVII Sustainability 

Scanautomatic: Rise, Produktion 2030, ABB, Northvolt, Ericsson, Produktionslyftet  

Nordic Food Industry: Sweden Food Arena, Vinnova, Livsmedelsföretagen, Business Sweden, Jordbruksverket, Rise 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064