23948sdkhjf

Krisberedskapen höjs i Jönköping – säkerställer lokal kraftförsörjning

För att säkra lokal kraftförsörjning vid ett eventuellt längre bortfall av el har kommunen tagit beslut om en avsiktsförklaring tillsammans med Jönköping Energi. Därför kan ö-drift nu bli verklighet.

Tillsammans bygger vi ett mer robust samhälle. Det handlar om att kommunen behöver ha tillgång till elförsörjning för samhällsviktig verksamhet även om vi påverkas av yttre omständigheter under längre tid, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Stadskontoret har tillsammans med räddningstjänsten och Jönköping Energi tagit fram ett förslag till avsiktsförklaring. Att ö-driften ska utvecklas innebär att man skapar möjligheter för lokal lokal kraftproduktion med syfte att stärka krisberedskapen för de mest kritiska verksamheterna.

 Det här är ett sätt att minska sårbarheten i samhället och skapar bättre uthållighet vid en kris där energiförsörjningen avviker från det normala, säger Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköpings kommun.

Modellen som har tagits fram för ö-drift baseras på vattenkraft och kraftvärme. Den uppskattade elproduktionen vid ö-drift bedöms kunna uppgå till cirka 10-15 procent av normal förbrukning i ledningsnäten.

 Jönköping Energi har en ytterst viktig roll att spela när det gäller vår gemensamma krisberedskap och välkomnar beslutet om den fortsatta satsningen i Jönköpings kommun, säger Fridolf Eskilsson, vd på Jönköping Energi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141