23948sdkhjf

Driftsäkrar med 3500 liter olja i timmen 

Om det blir en kallare vinter än normalt i Göteborg kan det behövas brännas 3 500 liter olja i timmen på Rya kraftvärmeverk.

Normalt sett används naturgas. Behöver verket börja  använda sig av olja kommer koldioxidutsläppen öka med 30 procent.

- Det intressanta måttet är hur många timmar man kör, säger Filip Johnsson, professor i energisystem på Chalmer till Expressen.

Han fortsätter:

-  Energikrisen med anledning av kriget och kärnkraftens vara eller inte vara tog upp stora delar av debatten inför valet. Redan under sommaren har Karlshamnsverket tidvis eldat stora mängder olja. 70 000 liter i timmen, trots att man är ett reservkraftverk och historiskt oftast körts på vintern då energibehovet är större.

Rya kraftvärmeverk är en energikälla som kan startas med kort varsel.

Dagens industri har tidigare rapporterat att Rya kraftvärmeverk inte är lönsamt på nuvarande marknad.

- Ett skäl är att Rya fortsatt har en viktig roll för att kunna trygga värmeförsörjningen i Göteborg om det blir riktigt kallt eller om vi får någon akut störning i el- eller värmeförsörjningen, säger Alf Engqvist, avgående vd för Göteborg Energi, till Express.

På Rya kraftvärmeverk pågår nu underhållsarbete fram till mitten av november. Efter det årliga underhållet är klart är värmekraftverket tillgängligt om det skulle behövas.

Kommentera en artikel (1)

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08