23948sdkhjf

Projektet med jättebatteriet avslutat

Efter två år avslutas nu projektet med batterilagret på Bergsöe i Landskrona. Projektet, som har varit ett samarbete mellan Vattenfall, Boliden och Landskrona Energi, har framgångsrikt visat att ett stort batteri kan hjälpa till att få ned en kunds elkostnader och samtidigt stärka upp det lokala elnätet.

Syftet med projektet, som inleddes i mars 2020,  har varit att utveckla ett batterilager som kan sänka kundens elkostnad och samtidigt erbjuda flexibla elnätstjänster som nätstabilitet samt att ge extra effekt om det lokala elnätet inte räcker till.

Batterilagret, som har en effekt på 500 kW och en lagringskapacitet på 1 MWh, har varit placerat hos Bolidens blybatteriåtervinningsanläggning i Bergsöe, Landskrona. Där har batteriet kunnat bistå med ett par smarta flexibilitetstjänster. Bland annat har Boliden kunnat sänka sin elräkning via en tjänst som flyttat Bolidens last från tider då elen är dyr till tider då den är billigare. Andra tjänster har hjälpt till att hålla frekvensen i elnätet på en stabil nivå samt bidra med kapacitet till nätet när behovet är som störst.

– För Boliden Bergsöe har det varit väldigt intressant att vara en del av detta spännande energilagringsprojekt där vi kunnat utvärdera hur tekniken optimerat energianvändandet på vår enhet. Det är tydligt med höga energikostnader att industrin måste jobba med energieffektivitet samt göra så litet koldioxidavtryck som möjligt, säger Fredrik Kanth, vd på Bergsöe.

Efter projektets slut kommer batteriet att finnas kvar hos Boliden Bergsöe där det kommer fortsätta att leverera nytta med hjälp av kombinering av tjänster. För Vattenfalls del ser möjligheterna goda ut till att efter projektet leverera liknande system till andra kunder samt att generera nätnytta med ännu fler batteriresurser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111