23948sdkhjf

Elbolagen nekar användning av force majeure

Under dagen har flera medier rapporterat om att elbolagen vill säga upp fleråriga bundna avtal hänvisat till force majeure. Men Elbolagen nekar. U&D har pratat med Mattias Brage, presschef på Kraftringen.

Det har framkommit att källor har uppgett till Sveriges Radio att kriget i Ukraina och efterföljande gaskonflikt till stor del har pressat upp priserna. Därför skulle det även kunna falla under klausulen force majeure. Kraftringen är ett av bolagen som gått ut med att de inte har som avsikt att avsluta sina kunders bundna elavtal. 

Ni har ju gått ut med att ryktena om säga upp era kunders avtal inte stämmer.

– Det stämmer, bekräftar Mattias Brage för U&D. 

Men var tror du att ryktena kommer ifrån?

– Det är svårt att spekulera i det egentligen. Men det måste finnas vissa bolag som har det bekymmersamt. Vi på Kraftringen anser dock att det är fel väg att gå, säger Mattias Brage till oss.

Vi frågar Mattias Brage om vad som skulle kunna klassas som en oförutsedd händelse och vara en anledning till att hänvisa till klausulen om force majeure.

– Det är svårt att svara på. Vi har som ambition att hålla avtalen som vi har tecknat. Det är många kunder som har det bekymmersamt. Då vill vi inte gå in och bryta avtal, säger han.

Hur påverkar elpriserna er på Kraftringen?

– Det är klart att elpriserna påverkar oss också. Det är bekymmersamt för hela samhället. Det kommer vara konsekvenser på vårt resultat, men det är ännu värre för kunderna, avslutar Mattias Brage samtalet med oss.

Andra medier har varit i kontakt med ytterligare elbolag som uppger att de inte tänker säga upp några bundna avtal. Eon, Vattenfall, Skellefteå kraft, Bixia, Jämtkraft, Fortum och Göteborg Energi och Mälarenergi nekar alla.

Sociala medier svämmar över av kommentarer av blandad karaktär. Nedan är några av kommentarerna:

''Såg att vissa elbolag vill säga upp fasta avtal med kunder med hänvisning till Force Majeure. Men - var det inte just det som regeringen nyss utlovade garantier för dvs att elbolagen skulle kunna klara sina motpartrisker som de fasta avtalen kräver? Nu vill man både ha hängslen och livrem från elbolagen på kundernas bekostnad - skamligt!''

''Ledsen att säga men tycker det är helt rätt. Är det elkris och kraftigt ökad kostnader som nu är på grund av extra ordiniära händelser så tycker jag inte att det är fel av bolagen att ansöka om att få bryta avtalen.''

''Hade det varit tvärtom, att man bundit på en hög nivå och att priset sjunker så skulle de nog inte vara så intresserade av att riva avtal.''

''Nu vill alltså elbolagen straffa de som betalat för att hedga sin elkostnad över tid för att de själva planerat för dåligt. Detta är ett avtalsbrott och kommer inte att accepteras. Tranås energi erbjuder fortfarande 3 års avtal för 4.50kr/kwh. De skriver "När du tecknat ditt avtal köper vi in din el för hela avtalstiden". Troligtvis har flera bolag struntat i att säkra elpriset för dessa avtal och gör nu stora förluster. De tog en risk för att tjäna mer pengar.''

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.16