23948sdkhjf

Klart för nytt verk

Det blir ett nytt kretsloppsverk meddelar Kalmar Vatten efter att ha tecknat ett entreprenadavtal för byggnation med Serneke.

Kretsloppsverket beräknas sättas i drift i slutet av 2026. Det har tagit många år av förberedelser, juridiska processer och markbereder. Någon som är mycket glad över beslutet är Thomas Bergfeldt, vd för Kalmar Vatten. I en kommentar säger han:

– Äntligen kan vi komma igång att bygga Kalmarsundsverket. Vi möjliggör framtidens Kalmar genom att bygga ett robust, driftsäkert och flexibelt kretsloppsverk. Det är en nödvändig satsning eftersom vårt nästan 60 år gamla reningsverk varken klarar framtida utsläppskrav, ett växande Kalmar eller den havsnivåhöjningen som är att vänta.

Han fortsätter:

– Det främsta uppdraget är god vattenrening för minskad övergödning och hela projektet präglas av hållbarhet. Renat avloppsvatten kan återvinnas för olika användningsområden och avlasta dricksvattenförsörjningen, näringsämnen och energi tas tillvara och återförs till kretsloppet. Driften blir både kostnads- och energieffektiv och vi tar höjd för framtida utveckling.

På andra sidan projektet står Serneke. Fredrik Nilsson, arbetschef Serneke, kommenterar:

– Vi är glada för det fortsatta förtroendet från Kalmar Vatten och det goda samarbete vi etablerat under den första fasen av projektet. Nu ser vi alla fram emot att sätta spaden i marken. Tillsammans med våra strategiska underentreprenörer har vi fått ihop ett starkt lag med alla förutsättningar att genomföra ett lyckat projekt. Detta blir Sernekes andra byggstart i Kalmar län, den första i Kalmar stad och ett stort steg för fortsatt etablering i en expansiv region.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172