23948sdkhjf

Kundkraft svarar och förklarar elpriserna

Årets sommar har sett väldigt annorlunda ut då elpriserna varit väldigt höga. En hård vinter avseende elpriserna väntas. För att mildra omständigheterna lovar både regering och opposition ett högkostnadsskydd i höst. Kundkraft förklarar omständigheterna i ett pressmeddelande.
Sammanfattning av sommaren 2022
  • Volatila elpriser
  • Stora skillnader på elpriser mellan natt och dag 
  • Nya rekordnivåer för elpriset enskilda timmar


I början av sommaren skenade elpriserna. Detta berodde framförallt på de revisionerna som utfördes runt om i Norden. 

Revisionerna är nödvändiga och måste utföra. En revision innebär att underhållsarbete utförs på reaktorerna, exempelvis i form av bränslebyte och service av reaktorn.

De höga elpriserna i Sverige berodde också på att elpriserna var väldigt höga runtom i Europa. Även idag fortsätter de volatila priserna. Detta beror på en hög efterfrågan och begränsad överföringskapacitet.

Även höga gaspriser och begränsad tillgång och produktion av både el och gas i Europa spelar in. Detta på grund av att Ryssland begränsat sin export av naturgas.

Vad kan vi förvänta oss i vinter?

Fortsatt höga prisnivåer och ännu högre, det menar analytiker. Under vintern ökar elförbrukningen vilket innebär ökad efterfrågan på el.

Svaret? Ett högkostnadsskydd. 

Statsminister Magdalena Andersson presenterade regeringens förslag: minst 30 miljarder av de avgifter som betalas in till Svenska kraftnät ska användas för att kompensera påverkade hushåll direkt eller på andra sätt sänka priser och avgifter. Myndighetens uppgift är nu att undersöka hur pengarna kan betalas ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328