23948sdkhjf

Underlag genom mobilspel ska underlätta underhåll

Låta invånarna spela mobilspel under bilfärd för att på så vis få reda på vilka vägar som behöver ny asfalt. Den idén tog Enköpings kommun tillvara på och hävdar att de är den första kommunen i Sverige som samlar in data på det sättet.

Enköpings kommun ska genom en crowdsourcad datainsamling i samarbete med företaget Crowdsorsa samla in information om vägnätets kvalitet. Appen, ett mobilspel, ska enligt Enköpings kommun sätta igång den 27 augusti. Med brasklappen att lanseringen kan skjutas upp om det blir regn. 

Kommunen beskriver spelet som så att bilföraren sätter fast mobilen i vindrutan för att på så vis kunna filma vägen. Användaren ser sedan det lokala vägnätet på en karta som är fylld av virtuella bär och frukter. Varje kilometer av Enköpings 160 kilometer långa vägnät har ett objekt värt 30 kronor.

– Den användare som samlar in ett objekt får belöningen, sedan försvinner det från deltagarnas kartor i realtid. Detta gör undersökningen välorganiserad och visar användarna var data ännu inte har samlats in, berättar Crowdsorsas vd Toni Paju, i en kommentar.

En AI-modell analyserar det material som samlas in och kan på så vis hitta defekter i asfalten.

– Projektet är viktigt för oss då vi får ett bra underlag för att på ett metodiskt sätt se hur vi ska underhålla våra gator och vägar. Det ger oss en bättre bild av vad vi ska prioritera, säger Maurizio Freddo, trafikplanerare på Enköpings kommun.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ytskyddsdagarna: Gör morgondagen redo för framtiden
Ytskyddsdagarna: "En bransch jag inte vill lämna"
Fiskekyrka på glid? Nej tack!
Bonus för minskad klimatpåverkan
Ytskyddsdagarna: En kickstart med teknikstrul och skratt
Verkstadsföretaget tillverkar bara av återvunnet material
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.125