23948sdkhjf

Det årliga stoppet på Forsmark är klart

Under två och en halv vecka har Forsmark 2 varit avställt för bränslebyte och årligt underhåll. Forsmark 2 fasade mot yttre nät på söndagen 31 juli. Därmed avslutades revisionen.

– Det är ändå en stor mängd arbeten som ska göras på kort tid. Vi har totalt 3 585 inplanerade jobb som ska genomföras, och det brukar även tillkomma några under arbetets gång. Men det är inga konstigheter då vi har bra kompetens och rutiner för att genomföra avställningen på ett säkert och effektivt sätt, sade Björn Ogdal, revisionsledare på Forsmark 2, i samband med revisionens start.

Under alla avställningar är bränslebyte i reaktorn en viktig aktivitet. Cirka 20 procent av kärnbränsleelementen byts ut till nya. Det bränsle som är förbrukat laddas ur. Resterande flyttas runt i tanken efter noggrannt uträknade analyser.

– Bränslehanteringen är en huvudaktivitet under avställningarna. Det är centralt för att vi ska kunna producera el under det kommande året, säger Björn Ogdal i ett pressmeddelande.

För de som arbetar kan sommarens värma dagar vara utmanande. För att underlätta för personalen har vidtog Forsmark åtgärder.

– Ett antal åtgärder har vidtagits för att underlätta för personalen, till exempel extra vattenautomater för att hålla vätskebalansen och tidsinställda larm som uppmanar till pauser, säger Björn Ogdal i en kommentar.

Under revisionen genomförs mestadels arbeten som personalen är vana vid, vilket gör att revisionen gick smärtfritt.

– Efter noggrant och väl utfört arbete så är Forsmark 2 åter redo för fossilfri elleverans, säger Anna Collin, presschef på Forsmark och Ringhals, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11