23948sdkhjf

Solpark i Skåne i drift 

En av Sveriges största solparker är nu satt i drift.

Solparken ligger utanför Åhus i Skåne. Parken består av 11 200 solpaneler, är lika stor som 8 fotbollsplaner och producerar 8 GWh el per år. Det i sig motsvarar elförbrukningen för 1600 villlor.

Solparken är en gemensam satsning mellan industrikoncernen Nolato, elbolaget Bixia och solenergiföretaget Alight.

Solparken, som är landets femte största, har möjliggjorts genom ett så kallat Power Purchase Agreement mellan parterna. Det innebär att Alight utvecklar, äger och driver anläggningen. Nolato, via elhandelspartnern Bixia, åtar sig att köpa all el som solparken producerar. Detta gäller under 10 år.

– Den el som produceras i parken står för cirka 15 procent av Nolatos årsförbrukning i Sverige. Att inkludera en solpark i kundens prissäkringsstrategi är ett stort mervärde. Samtidigt som det är en långsiktig och attraktiv prissäkring så bidrar det till mer förnybar produktion i södra Sverige där det finns ett produktionsunderskott, säger Marcus Annell, ansvarig för finansiell handel på Bixia.

För Nolatos del innebär solparken ett steg i rätt riktning. Målet är att minska sina koldioxidutsläpp med 80 procent till 2025.

– Det är glädjande att det avtal vi ingick förra året nu börjar generera energi till våra anläggningar. Förutom att vi producerar egen förnybar el, minskar vår miljöpåverkan och säkrar delar av energibehovet skyddas vi även mot volatilitet i elmarknaden under avtalstiden, säger Glenn Svedberg, hållbarhetschef för Nolatokoncernen, i en kommentar.

Harald Överholm, vd på Alight, kommenterar solparken: 

– Vi är väldigt stolta över vårt samarbete med Nolato och Bixia som möjliggjort utbyggnaden av ny grön energi i Sverige. Genom denna satsning visar man industrin vägen till en mer hållbar energiproduktion, och att det är fullt möjligt att på ett år gå från beslut till färdig storskalig solpark som långsiktigt säkrar ens elbehov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187