23948sdkhjf

Cyberkriminella spelar på känslor

Proofpoints nya rapport uppmärksammar hur nätkriminella allt mer spelar på känslor. Som exempel är Google Drive och covid fortsatt vanliga lockbeten vid cyberattacker.

I rapporten 2022 Social Engineering Report analyserar Proofpoint de psykologiska taktikerna som används av cyberkriminella för fånga mottagares uppmärksamhet. 

– Trots investeringar i cyberförsvar fortsätter cyberbrottslingar att utpressa och lura företag på miljardbelopp årligen. Kampen mot cyberkriminella utvecklas ständigt, eftersom de kontinuerligt ändrar taktik för att få klick från slutanvändare, säger Sherrod DeGrippo, ansvarig för säkerhetsforskning på Proofpoint.

I rapporten frakommer vissa trender och beteenden, så som:
  • Nätkriminella bygger förtroende genom att föra långa konversationer
  • Nätkriminella utökar användandet av betrodda företagstjänster såsom Google Drive
  • Nätkriminella känner till och använder sig av pågående diskussioner mellan kollegor
  • Nätkriminella använder regelbundet aktuella och socialt relevanta teman såsom covid-19.

– Beslutsfattare har under en lång period prioriterat att stärka försvaret kring fysisk och molnbaserad infrastruktur, vilket är bra. Den oönskade effekten har dock blivit att människor blivit den mest effektiva ingångspunkten för bedragare. Som ett resultat fortsätter tekniker att utvecklas för att utnyttja mänskliga beteenden och intressen, säger Sherrod DeGrippo.


 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095