23948sdkhjf

''Vi behöver snabbt höja vår cyberberedskap i Sverige''

I cybersäkerhetsföretaget F5:s senaste rapport framkommer det att 76 procent av it-beslutsfattarna skulle stänga av säkerhetsåtgärder för en bättre kundupplevelse och prestanda – detta även om förbättringarna var små.

Enligt National Cyber Security Index hamnar Sverige så långt ner som på en 43:e plats när det gäller cyberberedskap.

– Företagens it-arkitektur är ofta mycket komplex. Idag hanterar 70 procent av organisationer mer än fem olika applikationsarkitekturer och dessutom cirka 200-1000 applikationer. Med ökad komplexitet uppstår fler potentiella sårbarheter och det räcker med en svag länk som de cyberkriminella kan utnyttja. Sverige är dessutom extra sårbart eftersom vi ligger på tredje plats i världen inom digital mognad, men bara på 43:e plats inom cybersäkerhet enligt National Cyber Security Index, säger Kristina Wiktander Broman, chef för Norra och Västra Europa på F5.

I rapporten framkommer det även att privatpersoner likväl som företag slarvar med it-säkerheten.

 – Det är tydligt att företag saknar de insikter som krävs. Enligt vår rapport uppger så många som 98 procent att de saknar rätt insikter för att kunna skydda organisationens it-system och samtidigt bibehålla en bra kundupplevelse. Oroande nog uppger också 38 procent att de saknar data om möjliga it-attacker. Trots kunskapsglappet planerar 76 procent att utöka användningen av AI i sin kärnverksamhet. Vi behöver snabbt höja vår cyberberedskap i Sverige för att möta både de ökade cyberhoten och den snabba utvecklingen inom AI, säger Kristina Wiktander Broman

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.113